Gaspari pravi, da taka vprašanja na njegov račun prihajajo že dve leti. Foto: RTV SLO
Gaspari pravi, da taka vprašanja na njegov račun prihajajo že dve leti. Foto: RTV SLO
Tanka zanima Lehman Brothers

Minister za evropske zadeve in razvoj ter nekdanji guverner Banke Slovenije se je s tem odzval na poslansko vprašanje, ki ga je SDS-ov poslanec Jože Tanko ta teden naslovil na predsednika vlade Boruta Pahorja. V njem Tanko sprašuje, ali je kdor koli izmed članov zdajšnje vlade v preteklosti sodeloval pri nakupu vrednostnih papirjev propadle ameriške banke.

Tanka zanima še, ali je kdo iz vlade v preteklosti vodil katero izmed državnih ali komercialnih institucij, ki je sodelovala pri nakupu vrednostnih papirjev že omenjene banke. Če bi bil odgovor pritrdilen, bi Tanko še rad vedel, kdo je to bil in kolikšno morebitno škodo je zaradi tega neposredno ali posredno utrpela Slovenija.

Gaspari ni začuden
Gaspari je na vprašanje odgovoril: "Vsaka centralna banka, tudi Banka Slovenije, ima politiko, ki je predpisana. Politika Banke Slovenije je bila usklajena s politiko ECB-ja na področju naložb, rezerv oziroma finančnih sredstev v tujini. Kriteriji so bili jasni."

Pojasnil je še, da se mu ne zdi čudno, da taka vprašanja prihajajo na njegov račun že od začetka leta 2007, in da ne ve, ali je to vprašanje res zanj. "Je pa jasno, če pogledate objavljene bilance uspeha Banke Slovenije in tudi komentarje, ki jih je dal ECB, da takšnih posebnih razlogov za posebno zaskrebljenost, za oškodvanje iz naložb, ki jih je imela Banka Slovenije, ni," je še povedal.

S. Z.

Tanka zanima Lehman Brothers