Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Socialni dialog je edini način za reševanje ključnih izzivov ter doseganje trajnostnega gospodarskega in socialnega napredka, so sporočilo srečanja premierja Roberta Goloba s predstavniki reprezentativnih sindikalnih central povzeli v kabinetu predsednika vlade.

Največ pozornosti so namenili obuditvi socialnega partnerstva v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), sporoča kabinet. "Sogovorniki so se strinjali, da je treba vložiti vse napore za njegovo obuditev. Po njihovem mnenju je socialni dialog edini mogoč način za reševanje ključnih izzivov, s katerimi se spoprijema družba, in za doseganje trajnostnega gospodarskega in socialnega napredka," so opisali rdečo nit srečanja.

Sindikati nezadovoljni s stanjem socialnega dialoga

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica Sindikati Golobu: Socialni dialog je na eni najnižjih točk v zadnjih 30 letih

Golob je po njihovih besedah predstavnike sindikatov na srečanje povabil prav v želji po obuditvi socialnega dialoga, sestanek pa je opisal kot konstruktiven, vsebinski in koristen.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič je za Slovensko tiskovno agencijo spomnila, da je sestanek potekal na podlagi poziva sindikalnih central iz prejšnjega tedna. Sindikalisti so namreč na premierja naslovili javno pismo, v katerem so ga opozorili, da je socialni dialog na eni najnižjih točk v 30-letni zgodovini delovanja ESS-ja.

Kot so spomnili, so delodajalske organizacije julija lani izstopile iz ESS-ja, na vladni strani pa po njihovem mnenju "ni popolnoma nobene (pro)aktivnosti" v zvezi z obuditvijo delovanja sveta. Golobu so očitali tudi neenako obravnavo socialnih partnerjev, saj se je z delodajalskimi organizacijami dogovoril za ustanovitev več delovnih skupin, iz katerih so sindikati povsem izključeni. Ob neodzivnosti premierja so napovedali možnost "aktivacije delavk in delavcev".

Jerkič je potrdila, da se je današnja razprava vrtela predvsem okoli pomena ESS-ja in da so se vsi strinjali, da je treba storiti vse, da se svet vnovič vzpostavi. "Predsednik vlade je obljubil, da bodo skupaj z ministri poskušali vnovič vzpostaviti socialni dialog, morda lahko poziv za prvi sestanek ESS-ja pričakujemo že v aprilu, zagotovo pa bomo sindikati vztrajali pri tem, da se zakonodaja, ki se spreminja, in reforme, ki se pripravljajo, usklajujejo in dogovarjajo v okviru socialnega dialoga, ne pa ločeno po delovnih skupinah," je poudarila.

Na prvi seji bi veljalo po njenih besedah obravnavati prioritete vlade v tem letu, vztrajali pa bodo tudi, da se v zakon o evidencah s področja dela in socialne varnosti lahko vnovič poseže le v primeru uskladitve v okviru ESS-ja. Prav ta zakon bo med prvimi resnimi izzivi socialnih partnerjev. Delodajalci namreč, že vse odkar je šel novembra lani v uporabo, vztrajajo, da je neživljenjski, sindikati pa ga ne bi bistveno spreminjali.

Čakajo pa Slovenijo tudi druge pomembne spremembe, ki bi jih bilo treba usklajevati na ESS-ju, je spomnila Lidija Jerkič. Med njimi je omenila pokojninsko, davčno in zdravstveno reformo.

GZS: Izstopili smo zaradi evidentnih kršitev pravil

Mitja Gorenšček. Foto: BoBo
Mitja Gorenšček. Foto: BoBo

A obuditev ESS-ja bo, ne glede na današnji optimizem, težak zalogaj. Kot je za Slovensko tiskovno agencijo spomnil glavni izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za socialni dialog Mitja Gorenšček, so delodajalci iz sveta izstopili zaradi "evidentnih kršitev" pravil ESS-ju, že tedaj pa so povedali, da so se pripravljeni vrniti za pogajalsko mizo, če bi vlada podpisala protokol, s katerim bi se zavezala, da se kršitve ne bodo več dogajale, ter privolila v popravke "nekaterih napačnih odločitev oziroma zakonov, sprejetih mimo ESS-ja".

"Kakšne resne pripravljenosti vlade v zvezi s tem ni bilo," je poudaril Gorenšček. "A pustimo se presenetiti, imamo nekaj želez v ognju," je dejal in dodal, da so se delodajalci, če bodo določene krivice odpravljene, pripravljeni vrniti v ESS. "ESS je pomemben organ in mi želimo sodelovati, seveda pa le kot aktiven partner, ne samo kot opazovalec, ki bi dajal odločevalcem alibi, da so bile odločitve sprejete v skladu z veljavnimi predpisi," je opozoril.

Na vprašanje, katera so ta njihova železa, je Gorenšček odvrnil, da gre za iskanje rešitev v delovnih skupinah za pripravo davčne reforme in odpravljanje administrativnih ovir v gospodarstvu. Ne v eni ne v drugi sicer se še ni zgodil napredek. Delovna skupina in strateški svet o davkih po njegovih besedah zasedata precej pogosto, "a obrisov nekih sprememb, ki bi bile tudi v korist delodajalcev, še ni na vidiku", spremembe evidentiranja delovnega časa pa čakajo na odločitev ministra za delo Luke Mesca.