Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

"Najbolj ključna dobrina, če hočemo energetsko reformo ali zeleni preboj izpeljati hitro in učinkovito, je znanje. Če kje, potem imamo prav na dravskih elektrarnah lep primer dobre prakse preteklih vlaganj, na katerih zdaj temelji velik del oskrbe Slovenije z električno energijo. Enako pomembna pa so vlaganja v prihodnost," je po obisku povedal premier.

Generalni direktor DEM-a Aleksander Brunčko je dodal, da so predsedniku vlade predstavili svoje načrte in ga zaprosili za pomoč države pri njihovi izvedbi. "Mislim predvsem v postopkih. Glede financ še nismo tako daleč. Verjamem, da smo dravske elektrarne s svojim potencialom sposobne marsikateri projekt izpeljati tudi same. Pomembneje je, da nam država pomaga pri umeščanju v prostor in skrajševanju določenih postopkov," je pojasnil.

Golob je poudaril, da je za izvajanje projektov ključno predvsem znanje oz. ustrezne ekipe. "Maribor je bil prestolnica elektroenergetike Slovenije, še v času Jugoslavije, in verjamem, da Maribor lahko znova postane prestolnica elektroenergetike Slovenije, ravno zaradi znanja in smelih projektov, ki se jih tu načrtuje," je povedal.

Pri tem po njegovih besedah ni toliko pomembno, kje je sedež Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE), ampak to, kje se bo vlagal denar in potekal razvoj. "Sedeži so lahko politično pomembni, ni pa nujno, da prinesejo razvoj regiji. Pred nami je res huda energetska zima in ne želimo se prepirati o lokalnih zgodbah, ampak je bolj pomembno, da začnemo sistematično vlagati denar in odpirati nova, zelena delovna mesta," je povedal.

Morebitne vrnitve sedeža v Maribor v prihodnosti sicer ne izključuje. "Srednjeročno je vse mogoče. Tega ne zavračam, ni pa to ključna prioriteta," je pojasnil Golob.

Potem ko je Rusija zaradi domnevnih težav pri transportu prenehala dobavljati plin Italiji, je po besedah premierja "samo vprašanje časa, kdaj ga bo ukinila tudi Sloveniji". "Ne se obremenjevati s tem. Mislim, da je Evropa danes že pripravljena na popolno prekinitev dobav ruskega plina in da je to nekaj, kar moramo vzeti za dejstvo. To, da Gazprom to počne selektivno, po državah, je samo izvajanje psihološkega pritiska na Evropo. Prej ko se bo Evropa sprijaznila s tem, prej bomo začeli izvajati učinkovite ukrepe in lažje bomo prišli skozi zimo," je prepričan premier.

"Lockdowna" oz. zaprtja smučišč ne bo

Izjave ministra za infrastrukturo Bojana Kumra glede možnosti prepovedi obratovanja žičničarjev so bile po besedah Goloba napačno razumljene. "Nobenega lockdowna smučišč ne bo. Najti moramo mehanizme, s katerimi bomo nagradili tiste, ki bodo prostovoljno varčevali z energijo. Če bodo ti mehanizmi učinkoviti, ne bo potrebnih nobenih prisilnih odklopov," je dejal. "Sicer pa je dejstvo, da če bo prišlo do motenj v oskrbi, to ne bo ob koncih tedna. To se lahko zgodi samo med delovniki, ko industrija dela," je dodal.

Golob na obisku v Mariboru