Foto: BoBo
Foto: BoBo

Trgovec z električno energijo Gen-I je v polovični lasti Gena Energije, preostala polovica družbe pa je v rokah družbe Gen-EL. O imenovanju poslovodstva Gen-I odloča skupščina Gen-I, in sicer s soglasjem obeh družbenikov.

Podjetje Gen Energija je na podlagi ponedeljkovega obveznega navodila svojih nadzornikov podalo predlog dveh novih kandidatov Gena Energije za člana uprave Gen-I, in sicer Jureta Sokliča v vlogi predsednika uprave in Davorja Dimiča v vlogi člana uprave, so po skupščini pojasnili v Gen-I-ju.

Kot poročajo mediji, Soklič, nadzornik Gen Energije, velja za kader blizu NSi-ju, medtem ko Dimiča, vodjo finančno planske službe v Termoelektrarni Brestanica in nadzornika Elektra Ljubljana, nekateri uvrščajo v krog SMC-ja, drugi pa k NSi-ja.

"Glede na to, da predloga imen za novo poslovodstvo nista bila predhodno usklajena niti se skupščina z njima ali z njuno vizijo razvoja podjetja ni uspela seznaniti, kandidata nista prejela podpore," so povedali v Gen-I.

Ob tem so poudarili, da so pri izbiri poslovodstva tako velike družbe, kot je Gen-I, ki zaposluje več kot 500 sodelavcev in bo letos presegla tri milijarde evrov prihodkov, "je ustrezna skrbnost in transparentnost postopkov še posebej pomembna". "Zato so se družbeniki odločili, da postopek usklajevanja uprave za nov mandat ponovijo," so dodali.

Kot poročajo mediji, za odpovedjo podpore predlaganima kandidatoma stojijo nadzorniki Gen-EL Andrej Ribič, ki je bil v petek krivdno razrešen z mesta predsednika uprave Elektra Ljubljane, Martin Novšak, ki vodi Gen Energijo, ter Maks Helbl in Gregor Lojk, ki sta zaposlena v Gen-I. Direktorici Gen-EL Martini Pohar naj na današnji seji nadzornega sveta te družbe za to ne bi dali zelene luči.

Polovični lastnik Gen-EL je namreč Gen-I, po četrtino pa imata v rokah Elektro Ljubljana in Gen Energija.

Trenutna uprava Gen-I z Golobom na čelu ima sicer mandat do 17. novembra, zato se je do te problematike opredelil tudi svet delavcev, "ki izraža zaskrbljenost upravljanja družbe od družbenikov in zahteva, da mu družbeniki omogočijo aktivno sodelovanje pri upravljanju družbe v okviru zakonskih pristojnosti", so poudarili v Gen-I-ju.

Mediji pa navajajo, da glede na pravna in politična razmerja ne izključujejo možnosti, da bi 17. novembra začasno upravo Gen-I-ja imenovalo sodišče.

Najprej je bil razrešen direktor Elektra Ljubljana

V petek je nadzorni svet krivdno razrešil Andreja Ribiča z mesta prvega moža Elektra Ljubljana električne energije, razrešeni direktor pa je v ponedeljek poudaril, da za njegovo razrešitvijo stojita SDS in infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. S prstom je pokazal tudi na Slovenski državni holding (SDH), kjer da so mu že na poletni skupščini dali vedeti, da se mu, če ne bo sodeloval, lahko zgodi predčasna razrešitev. Vsi omenjeni so sicer očitke zanikali.

Mediji za spopadom za Elektro Ljubljana vidijo pomembno vlogo te družbe pri odločanju o imenovanju direktorja trgovca z električno energijo Gen-I, saj Golobu 17. novembra poteče mandat. Tudi Ribič je prepričan, da so ga odstavili zato, da bi mu na skupščini Gen-I odvzeli glasovalne pravice pri odločanju o novem mandatu Goloba.

Novšaku nadzorniki niso dovolili imenovanja Goloba

Ribičeva razrešitev je v medijih sprožila špekulacije, da se zdaj direktorsko mesto s ciljem preprečiti vnovično imenovanje Goloba maje tudi predsedniku uprave Gen Energije Martinu Novšaku. Nadzorni svet te družbe je v ponedeljek zasedal več ur, več medijev pa navaja, da Novšak ni dobil soglasja za vnovično imenovanje Goloba. Nadzorni svet Gen Energije vodi član SDS-a Cvetko Sršen, sicer predsednik uprave Telekoma Slovenije, neuradno pa ga po navedbah Dnevnika obvladujeta NSi in SMC.

Spletni portal 24ur.com je poročal, da so sejo po šestih urah zaradi nestrinjanja prekinili, nato pa jo v poznih večernih urah vendarle nadaljevali in končali. Pri tem naj bi za vrh Gen-I-ja potrdili dve novi imeni, Davorja Dimiča in Jureta Sokliča. Predlagal naj bi ju Sršen.

Kaj se je dogajalo na skupščini HSE-ja?

Že v ponedeljek pa je po pisanju časopisa Večer potekala tudi seja nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), generalni direktor Viktor Vračar pa ostaja na položaju. Prvi nadzornik HSE-ja Franc Dover, sicer tudi direktor mariborske Snage, sklepov ni delil z javnostjo. Vračar po pisanju Večera sodi pod okrilje SMC-ja, a se stopnjujejo ugibanja o njegovi zamenjavi. Zakrožilo je že tudi ime, ki naj bi ga nasledilo, in sicer Damjan Seme, zdaj nadzornik HSE-ja.

* Ob 18.04 je bila novica popravljena, in sicer je bilo popravljeno, da je bil Soklič predlagan za predsednika uprave in Dimič za člana uprave. Predtem je bilo napačno navedeno, da je bil Soklič predlagan za člana uprave in Dimič za predsednika uprave.