Zaradi prezgodnje objave poslovnih izidov so začasno ustavili trgovanje z delnicami Googla. Foto: EPA
Zaradi prezgodnje objave poslovnih izidov so začasno ustavili trgovanje z delnicami Googla. Foto: EPA

Ameriški spletni velikan je v preteklem četrtletju ustvaril 14,1 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 45 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, pri čemer je 2,6 milijarde odpadlo na vključitev prihodkov proizvajalca mobilnih telefonov Motorola Mobility, ki ga je za 12,5 milijarde dolarjev prevzel maja letos. Brez tega bi bili prihodki višji za 18 odstotkov.

Po odbitju stroškov povračil za partnerske spletne strani, ki ustvarjajo spletni promet za Googlove oglase, so prihodki dosegli 11,33 milijarde dolarjev, medtem ko so analitiki napovedovali 11,5 milijarde.

Kljub višjim prihodkom pa je Google glede na lansko tretje četrtletje izmeril 20-odstotni padec čistega dobička. Ta je dosegel 2,18 milijarde dolarjev oziroma 6,53 dolarja na delnico, medtem ko je v enakem obdobju lani znašal 2,73 milijarde dolarjev oziroma 8,33 dolarja na delnico, poročajo tuje tiskovne agencije.

Google je z objavo poslovnih izidov presenetil vlagatelje, saj naj bi jih razkril šele po koncu borznega trgovanja, vendar jih je nepričakovano objavil prezgodaj. Običajno jih namreč objavi po 22. uri po srednjeevropskem času oziroma po koncu trgovanja na borzi Nasdaq.

Iz Googla so že sporočili, da je šlo za napako in da je podjetje RR Donnelley, ki skrbi za objavo njihovih poročil, v javnost poslalo predhodno različico poročila. V objavljenem dokumentu tako piše, da je treba komentar prvega moža družbe in enega izmed ustanoviteljev Larryja Pagea še dodati.

Objava slabših rezultatov od pričakovanj je negativno vplivala na vrednost Googlove delnice. Ta je strmoglavila za desetino, nato pa so trgovanje z njo začasno ustavili, da v družbi dokončajo poslovno poročilo in pripravijo telefonsko konferenco.