Delavci že lep čas vztrajajo pred tovarno. Foto: MMC RTV SLO
Delavci že lep čas vztrajajo pred tovarno. Foto: MMC RTV SLO
Delavci
Jutro se za delavce ni začelo pred stroji, ampak pred obratom. Protest se nadaljuje. Foto: MMC RTV SLO
Franjo Bobinac
Uprava Gorenja je po Bobinčevih besedah zagotovila tudi, da ne bodo šikanirali nobenega delavca, ki je sodeloval v prekinitvi dela. Foto: MMC RTV SLO
Različna mnenja o dogajanju v Velenju
Protest v Gorenju končan?

Proizvodnja, ki je bila ustavljena v torek okoli 12. ure, je tako danes zjutraj znova stekla.

Kot je povedal predsednik podjetniškega sindikata Žan Zeba, sporazum med drugim predvideva izplačilo draginjskega dodatka 150 evrov neto.

Kot je pojasnil Zeba, je uprava Gorenja pripravljena draginjski dodatek izplačati že v petek, ne le delavcem v proizvodnji in neposrednih podpornih procesih z najnižjimi plačami, ampak tudi zaposlenim, ki so na čakanju doma. Prav tako so se dogovorili, da se začnejo pogovori z vodstvom družbe za določitev plačne politike v letih 2009 in 2010, podprli pa so tudi predlog uprave o uvedbi 40-urnega delovnega tedna s 1. oktobrom letos, kar pomeni, da bo od meseca oktobra dalje obračunana polna plača za 40-urni delovnik.

Zeba je tudi poudaril, da so vse napake pri izplačilu avgustovskih plač že odpravljene, vse druge morebitne napake pa bodo v prihodnjih dneh reševali v individualnih pogovorih.

Uprava Gorenja pa je po besedah predsednika uprave Franja Bobinca zagotovila, da ne bodo šikanirali nobenega delavca, ki je sodeloval v prekinitvi dela.

Delavce je pred tem podprl tudi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki meni, da bi bilo dolgoročno čas, da vlada začne deliti dobiček zaposlenim.

Pred družbo protestiralo okoli 1.000 zaposlenih
Danes je bila v Gorenju po podatkih sekretarja velenjske območne organizacije ZSSS-ja Branka Amona zaustavljena celotna proizvodnja razen notranje opreme, pred glavnim vhodom v družbo pa je protestiralo od 800 do 1.000 zaposlenih.

Poleg zaposlenih v programih pralnih strojev in hladilno-zamrzovalnih aparatov so v protestu sodelovali tudi vsi zaposleni v matični družbi Gorenje.

ZSSS miri delavce
V Gorenje je danes prišel tudi predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič, ki se je pogovoril z delavci. Kot je poudaril Amon, je cilj sindikata organizirano delovanje, delavci pa se morajo zavedati, da je protest spontan oziroma da stavka ni bila sklicana zakonito.

Trenja so bila tudi med sindikatom in zaposlenimi. Kot je povedal Amon, nekateri zaposleni želijo odstop nekaterih sindikalistov, saj menijo, da je sindikat naklonjen upravi. Zato so ga razpustili.

Zavod za zaposlovanje začel izredni nadzor
Z zavoda za zaposlovanje pa so pred tem sporočili, da v Gorenju začenjajo izredni nadzor. Sicer pa naključne redne nadzore nad prejemniki sredstev na podlagi zakonov o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa in o delnem povračilu nadomestila plače opravljajo ves čas.

Z zavoda so še sporočili, da bodo nadzor opravljali v vseh družbah koncerna Gorenja in da do zdaj niso bili obveščeni o nobenemu sumu kakršnih koli nepravilnostih v celotnem koncernu Gorenje - ne od sindikatov, ne od delavcev, inšpekcije itd.

Pri 97 delavcih tehnična napaka
Tiskovna predstavnica družbe Gorenje, Uršula Menih Dokl, je za STA dejala, da je pri 97 delavcih pri obračunu plač za avgust nastala tehnična napaka, saj jim ni bil obračunan dodatek za stalnost.

Ta napaka je bila že popravljena, zaposleni pa so že v torek prejeli na tekoče račune izplačano razliko. In zakaj jim zapleta ni uspelo rešiti že v torek? Menih Doklova pravi, da je bil protest delavcev spontan, zahteve niso bile oblikovane in pri delavcih sploh niso imeli sogovornika.

Uprava je delavcem podala pojasnila glede števila delovnih ur, ki so se septembra povečale, in glede prekinitve izplačila subvencije za 36-urni delovni čas pri zaposlenih, ki so prekinili začasno čakanje na delo, saj sta oba vladna ukrepa nezdružljiva, še pravi predstavnica podjetja in dodaja, da so se naročila rahlo povečala, zato v Gorenju povečujejo tudi proizvodnjo.

Različna mnenja o dogajanju v Velenju
Protest v Gorenju končan?