S preoblikovanjem družbe bo tudi upravljanje, kot pravijo v Gorenju, preprostejše. Foto: BoBo
S preoblikovanjem družbe bo tudi upravljanje, kot pravijo v Gorenju, preprostejše. Foto: BoBo

Gorenje bo vodil kolegij direktorjev pod vodstvom Franja Bobinca skupaj s poslovodstvom, v katerem je poleg dveh glavnih direktorjev Lana Lina in Chaoa Liuja še pet dosedanjih članov uprave Stanka Pejanović, Tomaž Korošec, Hanson Han, Lu Hou in Saša Marković, ki bodo imenovani za izvršne podpredsednike družbe. Dosedanji član uprave Žiga Debeljak pa bo direktor za korporativne finance in digitalno poslovanje.

Gorenje z enotirnim upravljanjem poenostavlja organizacijo družbe, kar bo ob konsolidiranem lastništvu omogočilo učinkovitejše vodenje in sprejemanje odločitev znotraj družbe, so prepričani. To prinaša tudi boljše izkoriščanje sinergij s Hisensom, hkrati pa večje osredotočanje na razvoj, oblikovanje in prodajo izdelkov.

Bobinac: Gorenje je strateško konsolidirano
Bobinac bo poleg funkcije predsednika kolegija direktorjev še naprej opravljal tudi novo funkcijo podpredsednika za globalni marketing v Hisense International, na katero je bil imenovan lani. "S preoblikovanjem Gorenja v družbo z omejeno odgovornostjo končujemo uspešen postopek iskanja strateškega lastnika. Gorenje je lastniško konsolidirano, s Hisensom kot novim lastnikom in poenostavljenim upravljanjem pa postavljamo kakovostne temelje za razvoj skupine Gorenje, njenih blagovnih znamk in s tem za prihodnost več kot 11.000 zaposlenih," je dejal Bobinac.

Gorenje s svojimi lokacijami v Evropi postaja pomemben razvojni in proizvodni center v skupini Hisense. V Velenju že potekajo tudi dejavnosti za začetek gradnje nove tovarne televizijskih aparatov, prav tako nameravajo z dodatno tovarno razširiti proizvodno hladilnikov v Valjevu.

Gorenje, ki je od maja lani v 95,42-odstotni lasti kitajskega Hisenseja, je pripravljeno za denarno odpravnino prevzeti poslovne deleže delničarjev, ki se ne strinjajo s preoblikovanjem družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Odpravnina znaša 12 evrov, kolikor je Hisense delničarjem ponudil tudi v prevzemni ponudbi za Gorenje. Novi lastnik je lani delnice Gorenja umaknil z Ljubljanske in Varšavske borze.