Draginjski dodatek je bil izplačan v vseh proizvodnih podjetjih Gorenja v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Draginjski dodatek je bil izplačan v vseh proizvodnih podjetjih Gorenja v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Delavci Gorenja že prejeli enkratno pomoč

Dodatek je bil izplačan Gorenjevim delavcem z najnižjimi plačami; vsem delavcem, ki podpirajo proizvodni obrat podjetja, in vsem tistim, ki so na začasnem čakanju na delo. Obenem vodstvo družbe s socialnimi partnerji nadaljuje pogovore za določitev plačne politike do konca letošnjega leta. Dogovor naj bi bil sklenjen do 7. oktobra.

Lastniška struktura Gorenja vzbuja vprašanja
Višina plač pa ni bila edina točka spora. Vprašanja namreč sproža tudi lastništvo, saj je tretji največji lastnik Gorenja družba Ingor, solastniki te družbe pa so člani uprave Gorenja in tudi eden izmed sinidkalnih funkcionarjev Emil Krušič. Ta je danes po poročanju TV Slovenija ponudil odstop, odstopil pa naj bi iz osebnih razlogov.

Sindikat vpletenosti v lastništvo družbe Ingor ni želel komentirati, 40.000 evrov pa ima tam vloženih tudi Sindikat kolovinske in elektro industrije.

V torek spontano prekinjeno delo
Kot je znano, so delavci Gorenja v torek spontano prekinili delo zaradi nepravilnosti pri izplačilu avgustovske plače in zahtev po višjih mesečnih zaslužkih. Po celodnevnih sredinih pogajanjih je uprava družbe s predstavniki sindikata in zaposlenih sklenila sporazum o izplačilu omenjenega draginjskega dodatka.

Dogovorjeno je bilo tudi, da se začnejo pogovori z vodstvom družbe za določitev plačne politike v letih 2009 in 2010. Poleg tega je bil podprt še predlog uprave o uvedbi 40-urnega delovnega tedna s 1. oktobrom letos. Uprava je zaposlenim obljubila, da ne bo šikanirala nobenega delavca, ki je sodeloval v prekinitvi dela.

Izpad proizvodnje bodo nadomestili naslednjo soboto
Proizvodnja je v Gorenju spet stekla v četrtek, predsednik uprave podjetja Franjo Bobinac pa je ob tem napovedal, da bodo dvodnevni izpad proizvodnje, ki je povzročil za štiri milijone evrov poslovne škode, nadomestili v soboto, 26. septembra. Nekateri proizvodni obrati bodo imeli tudi podaljšan delovni čas.

Delavci Gorenja že prejeli enkratno pomoč