Foto: Radio Maribor/Pexles
Foto: Radio Maribor/Pexles

"Cilj javnega razpisa je s finančno podporo spodbuditi vsaj dvajset konzorcijev k izvedbi celovite digitalne preobrazbe podjetij ali digitalne preobrazbe njihovih posameznih poslovnih funkcij," so zapisali. Finančna sredstva za izvedbo razpisa zagotavlja Evropska unija iz sklada za okrevanje in odpornost.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je pozdravila objavo razpisa, ki je usmerjen v tehnološko krepitev prek uporabe naprednih tehnologij z učinkom na okoljsko trajnost ter dvigovanje digitalnih kompetenc. Ob tem so pojasnili, da se morajo projekti osredotočati na napredne tehnologije, kot so na primer robotika in avtomatizacija procesov, internet stvari, umetna inteligenca, transformacija odločevalskih sistemov, vključno s kibernetsko varnostjo, tehnologije veriženja podatkovnih blokov in tehnologije distribuiranih zapisov.

"Za sofinanciranje so upravičeni stroški plač, stroški nakupa opreme, stroški materiala in opreme, potrebne za prilagoditev osnovnih sredstev, stroški zunanjih izvajalcev ter prav tako posredni stroški, povezani z izvedbo projekta digitalne preobrazbe," pa so zapisali na ministrstvu.

Dodali so, da delež sofinanciranja upravičenih stroškov za posamezno podjetje v konzorciju lahko znaša od najmanj 15 odstotkov do največ 70 odstotkov in se razlikuje glede na njegovo velikost in glede na fazo ter dejavnost izvajanja projekta.

Skupna predvidena vrednost sredstev za javni razpis je 44 milijonov evrov, pri čemer predvidena višina sredstev za letos znaša 200.000 evrov, za prihodnje leto 26,8 milijona evrov in za leto 2024 17 milijonov evrov.

Čeprav pri GZS-ju razpis podpirajo, pa hkrati opozarjajo, da je sredstev glede na trenutne potrebe v gospodarstvu premalo. "Zato je nujno treba sredstva za te namene povišati v ukrepih evropske kohezijske politike. Le tako bo mogoče vsaj ohraniti mesto, ki ga Slovenija trenutno zaseda na indeksu digitalnega gospodarstva in družbe, ter dvigniti produktivnost in konkurenčnost na višjo raven," so poudarili.

Uresničenih 21 ukrepov za digitalizacijo

Do konca mandata pa bo uresničenih 21 ukrepov iz prvega svežnja ukrepov, ki jih je predlagal strateški svet za digitalizacijo. Minister brez resorja, pristojen za digitalno preobrazbo, Mark Boris Andrijanič je v Odmevih poudaril, da je to "odličen rezultat". "Navsezadnje naša vladna služba za digitalno preobrazbo obstaja komaj sedem mesecev. Tistih ukrepov, ki pa jih še nismo uresničili, bomo pa v prihodnjih mesecih in letih. Namreč marsikateri izmed njih je zelo sistemske in strateške narave. Eden izmed takšnih je denimo uvedba obveznega predmeta računalništva in informatike v osnovne in srednje šole. To pa terja svoj čas," je pojasnil.

"Naš cilj je jasen, s temi predlogi želimo doseči eno izmed vodilnih mest v digitalni Evropi do konca desetletja. Seveda ti ukrepi niso samo ukrepi naše vladne službe, ampak celotne vlade, bodo pa terjali napor tudi gospodarstva in civilne družbe," je dodal.