Vesna Nahtigal. Foto: BoBo
Vesna Nahtigal. Foto: BoBo

Največja težava Slovenije je stalno spreminjanje pogojev za delo, gospodarstvo pa za konkurenčnost potrebuje predvidljivo poslovno okolje, je v izjavi za medije v Ljubljani dejala generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Vesna Nahtigal. "Z vedno novimi pravili postajamo nekonkurenčni in nezanimivi za vlagatelje. Vlada gospodarstvu samo nalaga dodatne obveznosti," je poudarila.

Sorodna novica Golob po sestanku z vodji strank: Dodatnih davkov za prebivalstvo ne bo

Naštela je med drugim odpravo nekaterih davčnih razbremenitev, zakon o dolgotrajni oskrbi in novelo zakona o delovnih razmerjih. "Na vidiku ni nikakršne razbremenitve, medtem pa gospodarska rast, na kar smo opozarjali že ves čas, po zadnjih ocenah analitike znaša že samo 1,5 odstotka in bo padla na en odstotek," je dejala.

Obnova po ujmah je lahko velika priložnost za gospodarstvo, a načrt obnove ne vključuje seznama razvojnih projektov, je opozorila. Nekatere predvidene ukrepe na GZS-ju pozdravljajo, a opozarjajo, da bi morali veljati že prej. "Vprašati se je treba, kaj pa lahko naredimo za razbremenitev, da se gospodarstvo okrepi in da naravne nesreče jemljemo kot priložnost, da bomo prihodke v državno državno blagajno povečali skozi gospodarsko rast in ne zaradi novih davkov," je poudarila.

Pozvala je tudi k razmisleku o postopni uskladitvi minimalne plače. Če bi se zvišala v dveh delih, bi to podjetjem po njenih besedah nedvomno pomagalo prebroditi zahtevne razmere. Dvig minimalne plače namreč povzroči tudi postopno zvišanje preostalih plač. "Delovna mesta se že izgubljajo in se bodo s tako politiko samo še bolj," je dodala.