Foto: BoBo
Foto: BoBo

Izredno zvišanje cen elektrike vpliva ne le na poslovanje velikih energetsko intenzivnih proizvodnih podjetij, ampak na vse gospodarstvo, vključno z malimi in srednjimi podjetji, poudarjajo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). "Cena električne energije, ki na slovenskem trgu dosega več kot 400 evrov za megavatno uro, je med najvišjimi v Evropi," opozarja generalni direktor GZS-ja Aleš Cantarutti.

GZS je sicer že v začetku oktobra vlado in pristojni ministrstvi pozval k takojšnjemu ukrepanju zaradi izjemnega porasta cen energentov. Vlada se je na poziv sicer odzvala, a brez konkretnejših ukrepov za gospodarstvo, poudarjajo na zbornici. Po predstavitvi konkretnega predloga sheme pomoči za gospodarstvo v začetku decembra naj bi medresorska delovna skupina po zagotovilih ministrstva za infrastrukturo pripravila različne simulacije možnih rešitev, a GZS vse do danes povratne informacije ni prejel.

Sorodna novica Počivalšek: Če bo treba, bomo prepovedali izvoz elektrike in določili ceno

Vodstvo zbornice se je sestalo tudi z ministrom za gospodarstvo in ga seznanilo z razsežnostmi rastočih cen energentov. "Minister Zdravko Počivalšek je izrazil jasno podporo rešitvi problematike in zagotovil, da bodo predlog sheme, ki ga je pripravila GZS, ponovno preučili," so v sporočilu za javnost zapisali v zbornici.

Evropskim težavam s cenami energentov sicer ni videti konca. Francija je te dni zaradi vzdrževalnih del zaustavila štiri jedrske reaktorje. Glede na omejene zaloge in dobave zemeljskega plina v Evropo in dogajanja v Ukrajini obstaja upravičena bojazen tudi slovenskega gospodarstva, da se dviganje cen zemeljskega plina, ki predstavlja osnovni vzrok skokovitega porasta cen predvsem električne energije, ne bo kmalu umirilo, svarijo v GZS-ju.

"Države EU-ja se soočajo z izzivom, kako pomagati svojim gospodarstvom. Kako in kdaj bo ukrepala Slovenija," se ob sprašujejo v gospodarski zbornici.