Vodja strateškega sveta je minister Matjaž Han. Foto: BoBo
Vodja strateškega sveta je minister Matjaž Han. Foto: BoBo

V okviru razprave znotraj strateškega sveta želijo oblikovati partnerstvo med vsemi sodelujočimi, skleniti dogovor glede tega, kam želijo priti, in predvsem okrepiti zaupanje med člani, je v izjavi za medije po prvem zasedanju sveta dejal gospodarski minister Matjaž Han. "Sem eden tistih ministrov, ki mislijo, da morajo bistveno več spraševati in se bistveno bolj posvetovati in se zavedati, da lahko samo s skupnimi močmi zmagamo," je prepričan.

Na srečanju so se dotaknili energetske draginje, financiranja izvoznih podjetij in kadrovskih težav podjetij. Po zagotovilih ministra bodo v prihodnjih dneh naredili sistem, kako bodo nekatere težave reševali. V roku dveh ali treh mesecev se bodo znova sešli in preverili, kaj je bilo v tem času izvedenega.

Ob predstavitvi je minister gospodarstvenike pozval, naj do skupnega evropskega dogovora ne podpisujejo novih pogodb za nakup električne energije. "Pozivamo gospodarstvo, naj ne podpisujejo nobenih novih pogodb za elektriko in plin, zato ker po teh cenah, ki so zdaj na trgu, gospodarstvo seveda ne more biti konkurenčno," je dejal.

Kaj pravijo nekateri člani sveta

Sorodna novica Primorski gospodarstveniki pričakujejo hitro ukrepanje vlade

"Čas, v katerem živimo, zahteva spremembe in potrebno je, da vsi sodelujemo," je dejal glavni izvršni direktor Panvite Toni Balažič. Strateški svet za gospodarstvo po njegovem mnenju omogoča, da minister sliši različne poglede, kratkoročne in dolgoročne, in iz njih poskuša narediti najprimernejše strategije, ki bodo Slovenijo popeljale iz trenutne krize.

Se je pa po Balažičevem mnenju treba zavedati, da nas besede ne bodo rešile. "Besede so pomembne za začrtanje jasne smeri in vizije, ampak na koncu pa je največ odvisno od implementacije dogovorjenega," je podčrtal glavni izvršni direktor Panvite.

Strokovnjakinja za alternativne vire in finance Sandra Damijan je pohvalila ministra in ministrstvo za ustanovitev strateškega sveta, saj je zelo pomembno, da minister sliši gospodarstvo. "Zelo sem zadovoljna z današnjo diskusijo, ki ne bo ostala zgolj diskusija, ampak bomo to dejansko tudi implementirali," je pojasnila in dodala, da pri tem ne bodo pozabili niti na mala in srednje velika podjetja, na katerih temelji slovensko gospodarstvo.

Z vzpostavitvijo strateškega sveta je zadovoljen tudi soustanovitelj in lastnik podjetja Dewesoft Jure Knez. V prihodnosti nam ne bo enostavno, a imamo po njegovi oceni kot majhna dežela lepe priložnosti, da se hitro odzovemo. "Mislim, da je naloga strateškega sveta prav to, da ustvarimo neko hitro in agilno diskusijo na vsem specifične teme in najdemo skupne rešitve, ki nas bodo iz te krize popeljale kot zmagovalce," je dejal.

Sorodna novica DZ zvišal pomoč gospodarstvu in zamrznil cene šolskih malic

Strateški svet za gospodarstvo je posvetovalno telo ministra pri usmerjanju gospodarske politike. Oblikuje predloge k strateškim usmeritvam gospodarskega razvoja, za razvoj podjetništva, industrije in obrti, za krepitev konkurenčnosti, dodane vrednosti in internacionalizacije, za krepitev stabilnega in predvidljivega poslovnega okolja in za obvladovanje gospodarskih tveganj ob nastopu kriznih razmer.

Strateški svet sestavlja 11 strokovnjakinj in 11 strokovnjakov različnih profilov in znanj. Han je ob tem izrazil zadovoljstvo, da so med člani sveta tudi predstavniki civilne družbe in sindikatov.

Člani sveta, ki jih je imenoval minister, so Ajda Pistotnik, Andrej Božič, Andreja Kokalj, Anja Kopač, Anton Papež, Barbara Bradač Hojnik, Barbara Žibret Kralj, Blaž Brodnjak, Boštjan Gorjup, Blaž Cvar, Danica Purg, Igor Akrapovič, Igor Jakomin, Jana Javornik, Jože Colarič, Jure Knez, Lidija Jerkič, Polona Domadenik Muren, Sandra Damijan, Tibor Šimonka, Toni Balažič in Vojka Martinčič.

Sekretar sveta, ki koordinira in načrtuje delo sveta, pripravlja gradiva za seje in skrbi za prenos odločitev sveta v redno delo ministrstva, je Jernej Štromajer.