Premier Plenković trdi, da z dogajanjem ni bil seznanjen. Foto: EPA
Premier Plenković trdi, da z dogajanjem ni bil seznanjen. Foto: EPA

Pripadniki Uskoka so po navedbah portala hrvaškega časopisa 24sata prišli v Hep po dokumente glede prodaje plina.

Hep je zaradi vladne uredbe o odpravi motenj na domačem energetskem trgu moral kupovati plin od Ine, katere lastnika sta država in madžarska skupina Mol, po ceni 47,60 evra na megavatno uro.

Ko so napolnili skladišča in imeli presežke plina, so ga prodali naprej po ceni med enim centom in 34 evri na megavatno uro.

Hrvaški premier Andrej Plenković je ob razkritju afere trdil, da s tem ni bil seznanjen vse do 30. junija. Hrvaški tednik Nacional danes piše, da je vodstvo Hepa na presežke vlado opozarjalo od januarja.

Hep: Izgube znašajo do 200 milijonov evrov

Kot navaja tednik, so iz Hepa poslali več dopisov Plenkoviću in gospodarskemu ministru Davorju Filipoviću, a niso prejeli odziva. Direktor Hepa Frane Barbarić ju je po pisanju Nacionala več mesecev podrobno obveščal o težavi in ju opozarjal, da bi izgube državnega Hepa zaradi vladne uredbe lahko znašale tudi do 200 milijonov evrov.

Iz Hepa trdijo, da so vlado o dogajanju sproti obveščali. Foto: EPA
Iz Hepa trdijo, da so vlado o dogajanju sproti obveščali. Foto: EPA

Vlada je uredbo spremenila pretekli teden, po novem pa tako Hepu ni več treba kupovati plina od Ine.

Plenković: Ni moja naloga, da vse vem

Plenković se je popoldne odzval na navedbe medijev in komentiral, da ni njegova naloga, da ve vse, in da ni vedel za opozorila iz Hepa. "Ne vem za ta sporočila. Kakšna gospodarska škoda za 200 milijonov evrov? Sam za to ne vem," je zatrdil v izjavi za medije ob odprtju prenovljene splitske urgence.

Dodal je, da je bil Hep orodje vlade pri spopadanju z energetsko krizo. "Če ne bi bilo intervencije vlade, bi bili računi za elektriko v zadnjem letu in pol petkrat višji za vsakega od nas. Podobno je tudi s plinom," je pojasnil.

Vlada: Plin je ostal na Hrvaškem

Vlada je na Twitterju sporočila, da so v okoliščinah, ko je bila cena plina izrazito visoka, sprejeli odločitev, da Ina prodaja plin po ceni, ki jo je določila hrvaška agencija za energijo (Hera) s svojo metodologijo.

Poudarili so, da je hrvaški plin s tem ostal na Hrvaškem in ga je dovolj za skladiščenje. Kot so še dodali, je Hep "očitno imel presežek plina od Ine in so del tega presežka plina sprostili". Kje so nastale težave, ki so povzročile prodajo plina po nižji ceni, bodo videli, ko bodo imeli vsa potrebna pojasnila.

Druga plinska afera

Gre za drugo afero glede plina v zadnjem letu. Avgusta lani so pridržali pet ljudi zaradi suma, da so oškodovali Ino za najmanj milijardo kun oz. 130 milijonov evrov. Osumljeni naj bi se dogovorili, da Ina prek družbe Plinara istočne Slavonije podjetju OMS upravljanje proda plin po netržno nizkih cenah, 19,46 evra na megavatno uro, to pa ga je prodajalo naprej v tujino po 210 evrov na megavatno uro.

Na Hrvaškem preiskujejo državne posle s plinom