Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Pri kibernetskem napadu, ki so ga v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) odkrili v sredo, se je po prvih podatkih zgodil vdor v poslovni sistem in zaklenitev nekaterih datotek.

"HSE-ju je s pravočasno reakcijo, z angažmajem lastne IT-ekipe in tudi zunanjih strokovnjakov ter z uporabo orodij kibernetske varnosti uspelo zamejiti vdor v informacijski sistem in preprečiti večjo škodo," so dejali v družbi.

Po navedbah HSE-ja so po napadu uspešno vzpostavili glavne procese, potrebne za poslovanje družbe. V ponedeljek se je na delovna mesta vrnila velika večina zaposlenih, trgovanje z električno energijo poteka, elektrarne skupine HSE so vodene daljinsko. Kot so še zagotovili, je proizvodnja električne energije varna in zanesljiva, ravno tako ni vpliva na oskrbo slovenskih odjemalcev.

"Na podlagi do zdaj zbranih podatkov ocenjujemo, da večja poslovna škoda HSE-ju ne bo povzročena," so navedli.

Ob tem so znova poudarili, da še naprej tesno sodelujejo z vsemi pristojnimi institucijami – uradom vlade za informacijsko varnost, policijo in nacionalnim odzivnim centrom za kibernetsko varnost SI-CERT. V interesu preiskave dodatnih informacij do njenega zaključka ne morejo podajati.

Po neuradnih informacijah TV Slovenija naj bi na družbo prispel milijonski odškodninski zahtevek. V nadzornem svetu informacije v ponedeljek niso želeli komentirati.

V torek pa so v HSE-ju zanikali informacijo, da naj bi na družbo prispel zahtevek za odkupnino, je poročal novinar TV Slovenija Nejc Krevs.

HSE zanika, da naj bi prejel zahtevek za odkupnino

Svete: Incident nima pomembnega vpliva

Sorodna novica Svete: Napad je bil maskiran znotraj slovenskega kibernetskega prostora

Direktor vladnega urada za informacijsko varnost Uroš Svete je v ponedeljek povedal, da skupina HSE ob kibernetskem incidentu deluje transparentno in v stalni komunikaciji z deležniki kibernetske varnosti v Sloveniji. "Na podlagi trenutnih informacij incident nima pomembnega vpliva na neprekinjeno izvajanje bistvenih storitev pri proizvodnji in prenosu električne energije v Sloveniji. Prav tako nismo zaznali medsektorskega vpliva incidenta, novega incidenta ali stopnjevanja incidenta," je dejal.