Huawei je glavni svetovni dobavitelj opreme za omrežje 5G. Foto: Reuters
Huawei je glavni svetovni dobavitelj opreme za omrežje 5G. Foto: Reuters

Slabi poslovni rezultati kitajskega proizvajalca pametnih naprav so posledica ameriških sankcij in negotovih gospodarskih razmer.

"Leta 2022 so zahtevno zunanje okolje in netržni dejavniki še naprej vplivali na Huaweievo poslovanje," je na predstavitvi letnega poročila podjetja dejal njegov trenutni predsednik Eric Šu. Kot je poudaril, so pri Huaweiu lani "sredi neurja" storili vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi ohranili neprekinjeno poslovanje in služili svojim strankam.

Glavna finančna direktorica podjetja Meng Vandžov je poslovne rezultate označila za najnižjo točko v Huaweievi zgodovini. "Sankcije ZDA so naša nova normalnost," je dejala in dodala, da se podjetje vrača k običajnemu poslovanju. Meng Vandžov je sicer tudi hčerka ustanovitelja podjetja Huawei Rena Džengfeja.

Sorodna novica Kitajska kljub sporom z Zahodom vabi tuja podjetja z obljubami o odpiranju gospodarstva

Huawei se je znašel v središču ameriško-kitajske trgovinske in tehnološke vojne, potem ko je administracija nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa podjetju očitala vohunjenje za kitajske oblasti in nepošteno konkurenco. Trump je proti kitajskemu velikanu uvedel številne sankcije, k njim pa pozval tudi druge države.

Po objavi poslovnih rezultatov so iz Huaweia sporočili, da bo Vandžov s 1. aprilom, torej v soboto, prevzela krožno predsedovanje podjetja. Na položaju bo do 30. septembra letos.