Ameriška retorika daje občutek, da je vse skupaj usmerjeno proti Huaweiu, so prepričani v podjetju. Foto: BoBo
Ameriška retorika daje občutek, da je vse skupaj usmerjeno proti Huaweiu, so prepričani v podjetju. Foto: BoBo
Sorodna novica Janša in Pompeo menita, da bo podpis okrepil nacionalno varnost in blaginjo držav

"Ko vidimo vse te skupne deklaracije glede omrežja 5G in spletne varnosti v Evropi, ki pa niso usmerjene k spletni varnosti, ampak h geopolitičnemu položaju, nas to v našem podjetju skrbi," je na novinarski konferenci pojasnil Radoslaw Kedzia poddirektor Huaweia Technologies. V podjetju so se odzvali na včerajšnji podpis izjave o omrežjih 5G in kibernetski varnosti na Bledu, med obiskom ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea.

Slovenski podpis pod skupno izjavo z ZDA o varnosti omrežij 5G jih je v Huaweiu po njegovih besedah presenetil. "Mnoge države so zavrnile podpis, tudi številne članice Evropske unije (EU), ki ima svojo regulativo za spletno varnost. Verjamemo, da je spletna varnost ključna za zagotovitev zaščite osebnih podatkov vseh državljanov," je dejal.

"Kot bi izključili Luko Dončiča"

"Izključevanje ali pa diskriminacija igralcev na globalnem trgu nikomur ne koristi. Smo zasebno podjetje, ki deluje na globalnem, regionalnih in lokalnih trgih že desetletja. Prosim, razumite, da mi nimamo v lasti nobenega omrežja, proizvajamo IKT-rešitve in opremo za naše stranke, nobenega dostopa do podatkov uporabnikov nimamo. Imamo najsodobnejšo tehnologijo, ki lahko izboljša nadaljnjo digitalizacijo držav, to je naša misija," je bil jasen Kedzia.

"Kaj bi rekli, če bi Luko Dončiča izključili iz NBA-ja zaradi države, iz katere prihaja," je vprašal Kedzia.

Huawei: Spoštujemo vse standarde
Pomočnik direktorja Huawei Technologies Radoslaw Kedzia. Foto: BoBo
Pomočnik direktorja Huawei Technologies Radoslaw Kedzia. Foto: BoBo

Ameriška retorika

Omenjene deklaracije, ki se podpisujejo, po njegovih besedah sicer ne omenjajo neposredno podjetja Huawei, a iz retorike predstavnikov ameriških oblasti veje občutek, da je vse skupaj posredno usmerjeno proti njim, ker naj bi s svojo tehnologijo vohunil za Kitajsko. V Huaweiju to zanikajo.

Za Slovenijo bo podpis izjave pomenil upočasnitev digitalizacije in razvija tehnologije. "Kakršna koli diskriminacija in omejevanje svobodnega trga ima vedno negativen vpliv na gospodarsko dejavnost, na digitalnem področju pa bo okrnjena tudi digitalizacija, če nimate več konkurenčnega trga, boste morda bili primorani uporabljati tehnologijo in rešitve, ki niso najboljše," je poudaril Kedzia in dodal, da so prav pri Huaweiu trenutno tehnološko najnaprednejši.

Kibernetska varnost

"Na evropskem trgu bomo praznovali 20-letnico delovanja in naše stranke niso naivne, na trgu zagotavljamo najvišjo varnost," je povzel in dodal, da tudi v vseh 30 letih delovanja na globalnem trgu niso imeli težav z zagotavljanjem kibernetske varnosti.

Razcvet tehnologije 5G bo prinesel nadaljnjo digitalizacijo in gospodarsko rast, najbolj pa bodo po njegovih besedah profitirale države, ki bodo tehnologijo uvedle prve. "Največja digitalna podjetja so s prihodom 4G in prehodom s prenosnih računalnikov na mobilne telefone močno pridobila, to bo 5G premaknil še stopnjo višje," je dodal.

Džang: Spletna varnost nedotakljiva

"Glede spletne varnosti naj povem, da je ta za naše podjetje nedotakljiva, rdeča črta, ki je nihče ne more prečkati," je zagotovil direktor Huaweia Slovenija Histro Džang in poudaril, da je ustanovitelj Ren Džengfej že večkrat zatrdil, da tako Huawei kot on sam osebno nikoli ni prejel zahtevka od katere koli vlade na svetu za posredovanje neprimernih informacij. Huawei je takoj pripravljen podpisati sporazum proti vohunjenju z vsemi državami na svetu, je nadaljeval.

Huawei je po njegovih besedah v Sloveniji prisoten že dolga leta, zaseda pa okoli 40-odstotni tržni delež. "Različnost ponudbe na trgu povečuje tekmovalnost in spletno varnost. Za zagotavljanje spletne varnosti bi se morali nasloniti na dejstva in standarde, ne pa na diskriminacijo. Potrebna je regulacija, ne pa prepoved. Huawei za Slovenijo ni grožnja, ampak rešitev," je sklenil.

Podjetje pod pritiski od leta 2018

Direktor Huawei Slovenija Histro Džang. Foto: BoBo
Direktor Huawei Slovenija Histro Džang. Foto: BoBo

"Huawei je vodilni globalni IKT- (informacijska in komunikacijska tehnologija) -ponudnik, zaposlenih imamo okoli 200.000 ljudi, podjetje je pod velikim pritiskom že od leta 2018, a nam je vseeno uspelo uspešno poslovati naprej," je pojasnil direktor Huaweia Slovenija Histro Džang.

Džang je navedel tudi, da gre za zasebno podjetje, saj so lastniki Huaweia zaposleni v podjetju. Okoli 90 odstotkov delnic imajo v lasti trenutno zaposleni v podjetju, preostalih približno 10 odstotkov pa nekdanji zaposleni, ki so se že upokojili. Ustanovitelj Džengfej pa ima v lasti odstotek delnic. "Kot vidite na grafu, prostora za vlado tukaj ni," je dejal in dodal, da Kitajske države ni v lastništvu podjetja.

Huawei ima sicer res sedež na Kitajskem, a gre za globalno podjetje. Po vsem svetu zaposluje več kot 194.000 ljudi, od tega polovico v raziskavah in razvoju. To mu omogoča vodilno mesto na globalni ravni med drugim po številu patentov v tehnologiji 5G in po investicijah v kibernetsko varnost.

Huawei se je odzval na podpis izjave o 5G