V prvih osmih mesecih letošnjega leta se je poraba plina v Evropi zmanjšala za deset odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Foto: EPA
V prvih osmih mesecih letošnjega leta se je poraba plina v Evropi zmanjšala za deset odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Foto: EPA

Po ruski invaziji v Ukrajini so cene pline podivjale, evropske države pa pospešeno iščejo alternative ruskemu energentu.

IEA je v danes objavljenem poročilu izpostavila "še nikoli videna tveganja" za pomanjkanje plina, razen če bo stara celina zmanjšala povpraševanje. Na agenciji ocenjujejo, da je, če želi Evropa pomlad pričakati z "ustrezno" oskrbo, potreben devetodstotni rez v primerjavi s povprečno porabo v zadnjih petih letih.

"Obeti za plinske trge ostajajo negotovi predvsem zaradi nepremišljenega in nepredvidljivega ravnanja Rusije, ki je izgubila ugled zanesljivega dobavitelja. Vse kaže, da bodo razmere na trgu napete tudi prihodnje leto," je opozorila agencija.

Diverzifikacija je sicer po mnenju IEA-ja omogočila, da so bila skladišča plina po Evropi konec septembra približno 90-odstotno zapolnjena, a pri tem opozarja na nevarnost popolne zapore dobave ruskega plina. "Če bi Rusija 1. novembra popolnoma zaprla plinsko pipico, bi moralo povpraševanje pasti za 13 odstotkov, da bi raven razlog ohranili na ustrezni ravni," so zapisali pri agenciji.

Skupna poraba plina se je v prvih osmih mesecih v Evropi na letni ravni zmanjšala za več kot deset odstotkov, v industriji po navedbah IEA za okoli 15 odstotkov, saj so številna podjetja zaradi visokih cen oklestila proizvodnjo.