Mednarodni denarni sklad. Foto: EPA
Mednarodni denarni sklad. Foto: EPA

Mednarodni denarni sklad (IMF) je objavil sveže poročilo o gospodarskih napovedih za svet, vključno s Slovenijo.

Letos se bo obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije skrčil za osem odstotkov. Inflacija bo 0,4-odstotna. Stopnja brezposelnosti (merjene anketno) bo devet odstotkov.

Leta 2021 se bo rast vrnila in bo 5,4-odstotna. Inflacija bo znašala 1,4 odstotka, brezposelnost pa bo upadla na šest odstotkov.

Komentarja glede Slovenije v poročilu ni. Je pa v močno spremenjenih okoliščinah zaradi novega koronavirusa IMF, ki je lansko jesen državi za letos napovedal 2,9-odstotno gospodarsko rast, konec marca napovedoval padec obsega BDP-ja ter državi ponudil pomoč.

IMF je danes, dva dneva pred začetkom spomladanskega zasedanja s Svetovno banko, objavil svetovno gospodarsko napoved. Ta bo za vse popolnoma drugačna od predhodne. V IMF-u so že pretekli teden opozorili, da bo svetovna pandemija novega koronavirusa povzročila največji gospodarski upad po veliki depresiji leta 1929.

Vse analitske hiše bodo zaradi novega koronavirusa spremenile ocene v negativne. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je konec marca ocenil, da bo imela Slovenija letos od šest- do osemodstotno krčenje BDP-ja. Tudi Banka Slovenije je napovedala globok padec slovenskega BDP-ja.

Padec slovenskega BDP-j
Svetovna raven

Pandemija novega koronavirusa svetovno gospodarstvo potiska v globoko recesijo, napoveduje IMF. Globalni bruto domači proizvod se bo letos skrčil za tri odstotke, a bi se v letu 2021 lahko povrnil k 5,8-odstotni rasti. Območju z evrom se medtem letos napoveduje kar 7,5-odstotni padec.