Talum v Kidričevem je ustavil proizvodnjo aluminija.
Talum v Kidričevem je ustavil proizvodnjo aluminija. "Za proizvodnjo primarnega aluminija žal niti v Sloveniji niti v Evropi ta trenutek ni primernih ekonomskih pogojev," so opozorili v podjetju, da so v Evropi energenti trenutno enostavno predragi. Foto: Talum

V medletni primerjavi se je industrijska proizvodnja v evrskem območju aprila povečala za 0,2 odstotka, v celotnem EU-ju pa za 0,1 odstotka, je objavil evropski statistični urad (Eurostat).

V območju evra se je aprila proizvodnja investicijskega blaga v mesečni primerjavi okrepila za 14,7 odstotka in energije za odstotek, medtem ko je proizvodnja dobrin za vmesno porabo padla za odstotek, proizvodnja trajnih potrošnih dobrin za 2,6 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin pa za tri odstotke.

V celotnem EU-ju se je proizvodnja investicijskega blaga aprila glede na marec povečala za 12,1 odstotka, energije za 0,3 odstotka, proizvodnja dobrin za vmesno uporabo je padla za odstotek, proizvodnja trajnih in netrajnih potrošnih dobrin pa za po 2,2 odstotka.

Sorodna novica Bo sledil val zapiranj podjetij?

Največji padec v Sloveniji, Portugalski in na Nizozemskem

Med članicami, za katere Eurostat razpolaga s podatki, so imele največjo mesečno rast industrijske proizvodnje Irska (+21,5 odstotka), Litva (+2,8 odstotka) in Švedska (+1,4 odstotka). Največji mesečni padec je imela Slovenija (-7,9 odstotka), sledili sta Portugalska (-5,5 odstotka) in Nizozemska (-3,5 odstotka).

V medletni primerjavi je aprila v območju evra proizvodnja investicijskega blaga porasla za 8,3 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin pa za 0,6 odstotka. Proizvodnja trajnih potrošnih dobrin se je zmanjšala za 4,6 odstotka, dobrin za vmesno porabo za 6,2 odstotka, energije pa za 7,4 odstotka.

V EU-ju je proizvodnja investicijskega blaga v letni primerjavi porasla za 8,8 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin pa za 1,8 odstotka. Proizvodnja trajnih potrošnih dobrin je padla za 6,1 odstotka, dobrin za vmesno porabo za 6,6 odstotka in energije za 8,3 odstotka.

Med članicami so največjo medletno rast industrijske proizvodnje zaznali na Irskem (+22,5 odstotka), Malti (+14,3 odstotka) in Danskem (+12,2 odstotka). Največji padec so medtem imele Estonija (-15,1 odstotka), Nizozemska (-12,8 odstotka) in Bolgarija (-12,5 odstotka). Slovenija je imela medletno 8,8-odstotni padec industrijske proizvodnje.

Slovenija z največjim padcem industrijske proizvodnje