Nadzorni svet koprskega logista bo novega predsednika uprave imenoval v prihodnjih dneh, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz družbe. "Nadzorni svet družbe Intereuropa je na današnji seji potrdil sklenitev sporazuma s predsednikom uprave Markom Cegnarjem o prenehanju funkcije predsednika uprave in prenehanju pogodbe o zaposlitvi za predsednika uprave. Na podlagi sporazuma bo predsedniku uprave mandat prenehal 31. decembra," so sporočili iz Intereurope, podrobnosti pa niso navedli.

Cegnar je bil februarja 2016 imenovan za člana uprave Intereurope, novembra 2019 je po razrešitvi Ernesta Gortana sprva začasno prevzel vodenje družbe, novembra lani pa je nastopil poln, štiriletni mandat na čelu koprskega logista. V upravi družbe, ki je v večinski lasti Pošte Slovenije, je sicer še Marko Rems.

Da se Cegnarju na vrhu Intereurope maje stol, je bilo po pisanju časopisa Primorske novice slišati že več tednov. Pred kratkim naj bi dobil "vabilo" za sporazumni odhod z vrha uprave, kar naj bi bilo, kot je danes navajal časopis, zanj nesprejemljivo, čeprav Cegnar tega ni komentiral. Na koncu se je vendarle pogodil z nadzorniki, ki jih vodi začasni prvi mož Pošte Slovenije Tomaž Kokot.

V sindikatu menjavi na vrhu Intereurope niso naklonjeni. "V tem trenutku se nam menjava vodstva nikakor ne zdi primerna. Smo namreč tik pred reorganizacijo, pred sklenitvijo zelo pomembnih novih poslov in pred novimi investicijami v našo infrastrukturo," je za Primorske novice še pred sejo nadzornega sveta dejal predsednik sindikata Intereuropa/ŠAK KS '90 Aleksander Vinkler. Dodal je, da je uprava pod vodstvom Cegnarja v zadnjih treh letih (v različnih vlogah) poslovanje Intereurope izboljšala.

"Z veliko mero začudenja" so novico sprejeli tudi v Obalni sindikalni organizaciji – KS90. "Že sama poteza nadzornega sveta, da razpravlja o usodi predsednika uprave po tako kratkem obdobju, je skrajno nenavadna in nevsakdanja, saj so poslovni rezultati Intereurope nad pričakovanji in zastavljenimi cilji," so zapisali. Menijo, da gre za del skrbno premišljene strategije, kjer se ključne funkcije v izjemno strateških družbah osvaja z nameni, ki delavstvu ne morejo prinesti ničesar dobrega. "Ponovnega igranja z usodami zaposlenih ne bomo dovolili," so napovedali.

Da poslujejo bolje kot kdaj koli prej, je za današnje Delo izpostavila tudi predsednica sveta delavcev Intereurope Tjaša Benčina. "Smo pa zaposleni zaskrbljeni nad govoricami o zamenjavi uprave, saj takih namer z doseženimi rezultati ni mogoče pojasniti," je še pred sejo nadzornikov izpostavila za časopis.

Skupina Intereuropa je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 129,2 milijona evrov prihodkov, kar je za 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, čisti dobiček pa se je skoraj podvojil na 4,6 milijona evrov.