Iskratel se je neuspešno potegoval na razpisu za elektronsko cestninjenje. Foto: BoBo
Iskratel se je neuspešno potegoval na razpisu za elektronsko cestninjenje. Foto: BoBo
Iskratel napoveduje pravne postopke zaradi elektronskega cestninjenja

Pravnih sredstev, ki bi zadržali podpis pogodbe z izbranim izvajalcem, ni več na voljo, kljub temu pa nameravajo v Iskratelu poiskati druge argumente, ki kažejo na pristranskost izbora. Pravni red namreč, tako direktor Iskratela Željko Puljič, omogoča določene dejavnosti za zaščito pravnega in poslovnega položaja družbe.

Vsi trije neizbrani ponudniki so se na izbiro pritožili in skupno navedli 29 domnevnih kršitev, a jim državna revizijska komisija ni pritrdila. "Iskratel je izgubil že marsikateri projekt, a nobenega na tak način," je ob tem dejal Puljič in dodal, da so ponudili najboljšo rešitev, Dars pa se je odločil za ponudnika z zastarelo tehnologijo.

"Zmagala zastarela tehnologija"
Tehnologijo, ki jo je izbral Dars, v drugih državah zamenjujejo s sodobnejšimi tehnologijami, je pojasnil Iskratelov direktor za infrastrukturne projekte Darko Pretnar in dodal, da bo satelitsko tehnologijo v novi uredbi favorizirala tudi Evropa. V Iskratelu so sicer presenečeni tudi nad dejstvom, da niti Dars niti državna revizijska komisija nista preverjala referenc izbranega ponudnika, čeprav so v Iskratelu izrazili dvom o izpolnjevanju zahtevanih referenc izbranega ponudnika.

V Iskratelu pa so kritični tudi do državne revizijske komisije. Ta je po njihovem mnenju v svoji odločitvi zapisala nekaj nedoslednosti, obenem pa se ni opredeljevala do določenih kršitev, ki so jih pritožniki navedli, je dejala pravna strokovnjakinja in nekdanja predsednica državne revizijske komisije Miriam Ravnikar Šurk.

Iskratel napoveduje pravne postopke zaradi elektronskega cestninjenja