Bavčar je že dopoldne napovedal, da bo odstopil, če bodo banke dosegle dogovor. Foto: MMC RTV SLO
Bavčar je že dopoldne napovedal, da bo odstopil, če bodo banke dosegle dogovor. Foto: MMC RTV SLO
Primorska skupina v 76 družbah zaposluje slabih 4.800 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Usoda Bavčarja še visi v zraku

To, da nameravajo sodelovati in skupaj nastopati v procesu finančnega prestrukturiranja, so banke opredelile v posebnem pismu o nameri, ki so ga posredovale nadzornikom.

Kot so sporočili iz Nove Ljubljanske banke, ki je največja upnica Istrabenza, so glavne zahteve oziroma pogoji bank zamenjava uprave, določitev zunanjega svetovalca pri pripravi ukrepov finančnega prestrukturiranja Istrabenza in čimprejšnja izdelava načrta finančne reorganizacije podjetja.

Prvi mož Istrabenza Igor Bavčar je že dopoldne ponudil svoj odstop, če bodo banke upnice in trije največji delničarji holdinške družbe podpisali dogovor.

Holding Istrabenz 19 bankam po neuradnih podatkih dolguje približno 500 milijonov evrov, medtem ko naj bi dolg njegovih hčerinskih družb dosegal približno 400 milijonov evrov.

Nadzorni svet Istrabenza je že pred zasedanjem bankam upnicam in trem večjim delničarjem svetoval, da predlagani dogovor o ureditvi medsebojnih razmerij podpišejo in tako pristopijo k izvedbi organiziranega procesa finančne konsolidacije družbe.

Nadzorni svet primorskega podjetja obravnava še konsolidirane poslovne rezultate skupine, najverjetneje pa bodo govorili tudi o poteku revizije in o odprtih sodnih postopkih. Svet obravnava tudi Petrolovo zahtevo za razrešitev uprave, ki jo tudi Nova Ljubljanska banka, s 120 milijoni evrov največja upnica, navaja kot pogoj za pristop h kakršnemu koli dogovoru.

Jasno je torej, da Bavčar ne bo več dolgo na čelu Istrabenza. Se pa že govori o njegovih možnih naslednikih. Po poročanju TV Slovenija se v javnosti omenjajo imena Ivana Simiča, Janeza Lotriča in Marka Jazbeca. Zadnji je tudi najverjetnejši novi predsednik uprave tega holdinga, ki je nekoč vodil Drogo Kolinsko in dobro pozna stanje v Istrabenzovih odvisnih družbah. TV Slovenija še poroča, da ni jasno, ali bo podjetje vodil sam ali pa se mu bo pridružil še kdo.

L. D./T. K.

Usoda Bavčarja še visi v zraku