Istrabenz mora kot dolžnik sodišču na predlog Bawaga za začetek stečajnega postopka odgovoriti v 15 dneh. Foto: MMC RTV SLO
Istrabenz mora kot dolžnik sodišču na predlog Bawaga za začetek stečajnega postopka odgovoriti v 15 dneh. Foto: MMC RTV SLO

Kot so sporočili iz Istrabenza, so od Okrožnega sodišča v Kopru prejeli poziv, da se kot dolžnik izrečejo o upnikovem predlogu za začetek stečajnega postopka, ki ga je Bawag banka na koprsko sodišče vložila prejšnji četrtek. Sodišču morajo odgovoriti v 15 dneh.

Istrabenz bi v vmesnem času odpravljal insolventnost družbe
"Holdinška družba Istrabenz bo v zvezi s prejetim predlogom od pristojnega sodišča zahtevala odložitev odločanja o predlogu Bawag banke za začetek stečajnega postopka in v vmesnem času izvedla aktivnosti za odpravo insolventnosti družbe skladno z zakonom o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju," so zapisali v družbi.

Bawag naj bi predlog za uvedbo stečaja po pisanju medijev vložil zato, ker se konzorcij bank upnic ni dogovoril o "vrnitvi" razveljavljenih reodkupnih pogodb, ki so jih banke lani sklenile z Istrabenzom, v skupno maso premoženja koprskega holdinga. Do Istrabenza naj bi imel za okoli 80 milijonov evrov slabo ali nezavarovanih terjatev.

V sredo seje nadzornega sveta Istrabenza vendarle ne bo
Iz Istrabenza so sporočili še, da nadzorni svet družbe v sredo ne bo zasedal. Napovedano je bilo namreč, da naj bi obravnaval nastajanje sanacijskega programa. Ta mora biti pripravljen do 30. aprila. Se bodo pa skoraj zagotovo srečale banke upnice družbe.

M. N.