Ponudbo za nakup 19.950 Petrolovih delnic je Istrabenz oddal 2. oktobra 2007. Foto: RTV SLO
Ponudbo za nakup 19.950 Petrolovih delnic je Istrabenz oddal 2. oktobra 2007. Foto: RTV SLO
Koprsko okrožno sodišče
Družba ABC bo morala pripraviti dopolnjeno revizijsko poročilo in izdelati sklepe glede popolnosti prilog k računovodskim izkazom ter ga posredovati tako koprskemu okrožnemu sodišču kot Istrabenzovemu poslovodstvu. Foto: MMC RTV SLO

Družba je opravila izredno revizijo letnega poročila za leto 2007 in ugotovila zatajitev nakupa, čeprav bi Istrabenz to v bilanci moral prikazati. Obenem niso prikazali niti terminskih, opcijskih in podobnih dogovorov. V holdingu razlagajo, da tega niso storili zato, ker ponudba ni bila zavezujoča in ker posel ni bil izveden.

Potrebno bo dopolnilo
Tako bo zdaj treba ustrezno dopolniti revizijsko poročilo in izdelati sklepe glede popolnosti prilog k računovodskim izkazom. Dopolnjeno poročilo bo nato ABC revizija morala predložiti koprskemu okrožnemu sodišču in poslovodstvu Istrabenza.

Koprski holding je Zavarovalnici Triglav ponudbo za nakup 19.950 Petrolovih delnic po ceni 1.000 evrov poslal 2. oktobra 2007. Ponudba je veljala 90 dni, Zavarovalnica Triglav pa je sprejetje ponudbe potrdila 28. decembra, kar naj bi veljalo (vsaj po mnenju Zavarovalnice Triglav), da je posel, vreden 19,95 milijona evrov, sklenjen.

O poslu govorila oba prva moža
O poslu sta govorila tudi prva moža obeh vpletenih družb, Igor Bavčar in Andrej Kocič. Kocič je takrat Bavčarju dejal, da se za delnice zanimajo tudi drugi kupci in naj poda ustrezno formalno ponudbo, da bo Istrabenz veljal za resnega ponudnika. Tako ponudba naj ne bi bila zavezujoča, temveč le formalno izražen interes Istrabenza na nakup Petrolovih delnic.

Ker so na Istrabenzu menili, da posel s sprejetjem ponudbe ni sklenjen, niso plačali kupnine, čeprav naj bi jih na Zavarovalnici Triglav večkrat pozvali k temu. Zavarovalnica Triglav je zato 10. novembra lani, dan po sestavi Istrabenzovega poročila za leto 2007, vložila tožbo.

Istrabenz: Posel ni bil izveden
V ABC reviziji menijo, da bi Istrabenz ta posel moral vseeno prikazati, saj ima njegova vrednost pomemben vpliv na resničen in pošten prikaz premoženja ter finančnega položaja, ali pa bi vsaj morali izkazati morebitno naložbo in obveznosti.

S. Z.