Z ministroma so v Afriki tudi predstavniki italijanskega energetskega velikana Eni. Foto: EPA
Z ministroma so v Afriki tudi predstavniki italijanskega energetskega velikana Eni. Foto: EPA

Italijanski minister Roberto Cingolani, pristojen za ekološki prehod, je v intervjuju za časopis La Stampa odvisnost Evrope od ruskega plina označil za veliko geopolitično napako.

Italija je etično zavezana, da "kmalu" preneha kupovati ruski plin, saj s plačili financira vojno v Ukrajini, je poudaril in napovedal, da Italija v roku 18 mesecev ne bo več potrebovala ruskega plina. "V drugi polovici prihodnjega leta bomo zares postali skoraj popolnoma neodvisni," je še dejal za časopis La Stampa.

Rusko energetsko podjetje Gazprom v Italijo letno dobavi približno 29 milijard kubičnih metrov plina, s čimer pokrije okoli 45 odstotkov italijanskih potreb.

Di Maio: Glavni cilj je zmanjšati odvisnost od ruskega plina

"Zelo hitro diverzificiramo svoje vire," je poudaril minister, ki se skupaj z zunanjim ministrom Di Maiem mudi na dvodnevnem obisku v Angoli in DR Kongu.

Italija je z DR Kongom danes podpisala dogovor o povečani dobavi plina. "Glavni cilj Italije je zmanjšati odvisnost od ruskega plina, zato sklepamo nove dogovore. Z današnjim podpisom se je končala zelo pomembna misija italijanske vlade v tej regiji," je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa po podpisu dogovora dejal italijanski zunanji minister Luigi Di Maio.

Dogovori z DR Kongom, Angolo, Alžirijo in Egiptom

Italijanski energetski velikan Eni je sporočil, da bodo v skladu z dogovorom dobavo utekočinjenega plina (LNG) v DR Kongu povečali v letu 2023, letna kapaciteta dobave pa bo 4,5 milijarde kubičnih metrov plina.

Italija je že v sredo podpisala podoben dogovor z Angolo. Dva vira blizu dogajanju sta za Reuters povedala, da naj bi dogovor zagotavljal od 1 do 1,5 milijarde kubičnih metrov plina.

Italija je podobna dogovora podpisala tudi z Alžirijo in Egiptom.