Delnice banke Carige so v zadnjem tromesečju izgubile kar 90 odstotkov vrednosti. Foto: Reuters
Delnice banke Carige so v zadnjem tromesečju izgubile kar 90 odstotkov vrednosti. Foto: Reuters

Vlada Giuseppeja Conteja je "zakonski dekret za zaščito prihrankov" sprejela po hitrem postopku. Genovski banki Carige zakon namenja radodarna državna poroštva, ki vključujejo izdajo bančnih obveznic do vrednosti ene milijarde evrov.

Ne izključujejo diskrecijskega financiranja od italijanske centralne banke in niti državne rekapitalizacije kot previdnostnega ukrepa, po katerem bi država lahko posegla zaradi slabih rezultatov nedavnih stresnih testov. Takšna poteza bi dejansko pomenila nacionalizacijo banke Carige.

Vlada zagotavlja, da njeni ukrepi spoštujejo evropska določila.

ECB postavil izredno upravo

Deseti največji banki v Italiji je Evropska centralna banka (ECB) pretekli teden postavila izredno komisarsko upravo. Gre za zgodovinski ukrep brez primere.

Do ukrepa je prišlo po tem, ko delničarjem pred božičem ni uspelo dokapitalizirati banke za 400 milijonov evrov - s čimer bi pokrili 320 milijonov evrov vredno premostitveno posojilo italijanskega medbančnega sklada za zaščito depozitov.

Italijanska vlada na pomoč banki Carige

Delnice izgubile 90 odstotkov vrednosti

Delnice desete največje italijanske banke so v zadnjem tromesečju izgubile 90 odstotkov svoje vrednosti. Njena tržna vrednost se zdaj vrti okoli 80 milijonov evrov. Na računih ima za devet milijonov evrov depozitov in za tri milijarde evrov slabih terjatev.

Trije komisarji ECB-ja naj bi okrepili njeno kapitalsko moč in jo razbremenili slabih kreditov, kar bo ob državnih poroštvih lažje. Hkrati naj bi zanjo našli kupca: italijanski mediji ugibajo, da bi lahko šlo za Unicredit.

Banka Carige s sedežem v Genovi zaposluje skupno 4.300 ljudi. Foto: Reuters
Banka Carige s sedežem v Genovi zaposluje skupno 4.300 ljudi. Foto: Reuters

Sindikati se bojijo odpuščanj

V torek se je vodstvo banke srečalo še s sindikalisti. Banka Carige zaposluje 4.300 ljudi, za stroške plač pa porabi 90 odstotkov svojega dohodka. Kot kaže, bo do konca leta izgubilo službe vsaj 500 ljudi.