Uvedba elektronske vinjete je predvidena s 1. decembrom, veljala pa bo eno leto od datuma nakupa. Foto: BoBo
Uvedba elektronske vinjete je predvidena s 1. decembrom, veljala pa bo eno leto od datuma nakupa. Foto: BoBo

Družba Dars je tudi uradno sporočila, da je v postopku javnega naročila za vzpostavitev in delovanje sistema elektronskega cestninjenja izbrala slovaško podjetje SkyToll, o čemer je prva poročala Televizija Slovenija že na začetku tedna. Izbiro izvajalca, ki je oddal 15,7 milijona evrov vredno in edino dopustno ponudbo, pa so danes potrdili še nadzorniki Darsa.

Na Darsov razpis za vzpostavitev sistema elektronskega cestninjenja, ki naj bi zaživel decembra letos, so prispele tri ponudbe.

Posel elektronskega cestninjenja naj bi dobil slovaški Sky toll

Najcenejšo ponudbo za vzpostavitev elektronskega cestninjenja – okoli 14,2 milijona evrov – je oddal Iskratel v partnerstvu z madžarskima ARH Informatics in Dataking Informatikai Kft. Kot smo poročali, je Dars to ponudbo izločil, ker konzorcij naj ne bi imel izkušenj z večjimi elektronskimi cestninjenji. Najvišja pa je bila ponudba konzorcija podjetij Marand, Telekom Slovenije in Pošta Slovenije skupaj z avstrijskim Kapschem v vrednosti 33,4 milijona evrov. SkyToll, ki je bil na koncu izbran, pa je oddal ponudbo v vrednosti 15,7 milijona evrov.

Kot so danes sporočili z Darsa, je bilo slovaško podjetje edini ustrezen ponudnik, preostali dve ponudbi pa sta bili ocenjeni kot nedopustni. Odločitev o izboru so objavili tudi na portalu javnih naročil, nanjo pa je mogoča tudi pritožba.

Država pričakuje, da bomo e-vinjete dobili še letos

Po 31. januarju 2022 se poslavlja vinjeta v fizični obliki

Letna vinjeta za 2021 bo ostala veljavna do 31. januarja 2022. Foto: Dars
Letna vinjeta za 2021 bo ostala veljavna do 31. januarja 2022. Foto: Dars

Uvedba elektronske različice vinjete je predvidena s 1. decembrom letos, letna vinjeta za 2021 pa bo ostala veljavna do 31. januarja 2022. Po tem datumu vinjeta v fizični obliki ne bo več v veljavi, saj bodo skladno z novelo zakona o cestninjenju, ki jo je državni zbor sprejel oktobra lani, v novem sistemu le še vinjete v elektronski obliki, so pojasnili na Darsu.

Elektronska vinjeta se po vsebini ne bo bistveno razlikovala od zdajšnje vinjete v obliki nalepke, torej tudi v tem primeru ne bo šlo za cestninjenje po prevoženi razdalji. Namesto fizične bo v veljavi vinjeta v elektronski obliki, kar pomeni, da bo v centralni cestninski sistem vnesena registrska številka vozila, za katero bo plačana cestnina (kupljena e-vinjeta). Veljala bo eno leto od datuma nakupa, poleg dozdajšnjih prodajnih mest jo bo mogoče kupiti tudi z mobilno aplikacijo in po spletu.

Letna vinjeta bo veljala eno leto od nakupa

To se razlikuje od zdajšnjega sistema, kjer velja do 31. januarja v naslednjem letu ne glede na to, kdaj je bila dejansko kupljena. Nakup e-vinjete bo mogoč z mobilno aplikacijo, na spletu ali na dozdajšnjih prodajnih mestih (bencinski servisi, različni trgovci).

Za vsa vozila nosilnosti do 3,5 tone bodo ostale kategorije vinjet enake: letna, mesečna (oziroma polletna za enosledna motorna vozila) in tedenska. Ob odjavi vozila iz prometa bo mogoče pridobiti povračilo neizkoriščene vrednosti letne vinjete.

Tovornjaki, avtobusi in druga vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone imajo že od aprila leta 2018 svoj sistem elektronskega cestninjenja DarsGo, v katerem se cestnina plačuje po dejansko prevoženi razdalji.

Foto: BoBo
Foto: BoBo