Za delnice NKMB-ja je vladalo veliko zanimanje. Foto: RTV SLO
Za delnice NKMB-ja je vladalo veliko zanimanje. Foto: RTV SLO
Velik interes za NKBM

Tako bo vsak od malih vlagateljev dobil 20 zajamčenih delnic, morebitne preostale pa bodo dodeljene sorazmerno s številom delnic, za katere bo posamezni vlagatelj dal naročilo in plačal želeni znesek glede na skupno količino vplačil. Končna cena za delnico banke se bo gibala v zgornjem delu cenovnega razpona, določenega med 20,50 evra in 27 evri, potrditi pa jo mora še vlada. "To moramo rešiti do ponedeljka zjutraj", je dejal Bajuk.

Vse kaže, da bodo kupcem delnic, ki so skupaj vplačali 650 miljonov evrov, večino vplačanega denarja vrnili, saj ga je bilo kar šestinpolkrat preveč. Presežek bodo dobili previdoma 12. decembra.

Institucionalne ponudbe še uganka
Finančni minister pa ni želel razkriti, koliko institucionalnih vlagateljev je oddalo interes za nakup delnic NKBM-ja. Njihov delež ponudb je znašal 74 odstotkov, med njimi je bilo 49 odstotkov domačih in 25 odstotkov mednarodnih, je povedal.

Podatke o oddanih naročilih ministrstvo pospešeno zbira. Glede institucionalnih vlagateljev pa je Bajuk dejal, da ministrstvo in NKBM ter njuna svetovalca Citigroup in Nomura preučujejo ponujeno ceno ter naložbene in geografske karakteristike.

Kakšna so bila pričakovanja in napovedi, dokler je bilo delnice še mogoče kupiti, lahko preberete tukaj.

Delnice na borzi predvidoma po 6. decembru
Delnice banke bodo na borzo predvidoma uvrščene 6. decembra. Odbor za vrednostne papirje Ljubljanske borze je že sprejel odločbo, da se njene delnice sprejmejo v borzno kotacijo. Dokončen datum začetka trgovanja z delnicami s skrajšano oznako KBMR bo določen po izpolnitvi pogojev za trgovanje v okviru borzne kotacije s strani izdajatelja.

V borzno kotacijo je sprejetih vseh 23.357.984 navadnih kosovnih delnic NKBM, na kolikor je razdeljen osnovni kapital družbe, ki znaša 24,37 milijona evrov. Država, kot je znano, v prvi fazi privatizacije prodaja 49 odstotkov banke.

Velik interes za NKBM