Najbolj so se v enem letu podražile alkoholne pijače in tobak. Foto: Reuters
Najbolj so se v enem letu podražile alkoholne pijače in tobak. Foto: Reuters

Tako je bil tobak januarja za 14,1 odstotka dražji kot pred letom dni, alkoholne pijače pa za 6,9 odstotka. Za skoraj deset odstotkov pa so se podražile tudi gostinske in nastanitvene storitve.

Cene hrane so se na letni ravni zvišale za 5,2 odstotka, pri tem se je za kar 21 odstotkov podražila zelenjava, za dva odstotka manj pa se je podražilo sadje. Pri hrani so se najmanj povišale cene mleka, mlečnih izdelkov in jajc, ki so zrasle za 0,7 odstotka. Kruh se je na letni ravni podražil za odstotek.

V mesečni primerjavi pa je bila v Sloveniji deflacija, saj so se cene znižale za 0,8 odstotka. Po podatkih statističnega urada so na to najbolj vplivale sezonske razprodaje obutev in oblek, saj so se te pocenile za skoraj 16 odstotkov.

Na januarsko mesečno deflacijo pa so vplivale tudi nižje cene osebnih avtomobilov ter izdelkov za zabavo šport in razvedrilo. Osebni avtomobili so se namreč pocenili za 1,2 odstotka izdelki za zabavo šport in razvedrilo pa za 9,2 odstotka.

Se pa je v mesečni primerjavi podražila hrana, pri čemer so se najbolj podražili zelenjava, sadje in predelano meso. Višji pa so tudi stanovanjski stroški, kjer sta se najbolj podražila plin in komunalne storitve.