Zasebna poraba gospodinjstev na Japonskem je zelo nizka. Foto: EPA
Zasebna poraba gospodinjstev na Japonskem je zelo nizka. Foto: EPA

V zadnjem lanskem četrtletju, od oktobra do decembra, se je obseg japonskega BDP-ja skrčil za 0,1 odstotka v primerjavi s četrtletjem prej in drugič zapored. V treh mesecih od julija do septembra je bil padec obsega BDP-ja po revidiranih podatkih 0,8-odstoten. Ekonomisti ob dveh negativnih četrtletjih zapored govorijo o tehnični recesiji.

Na letni ravni je Japonska v letu 2023 imela 1,9-odstotno gospodarsko rast. Tečaj jena se je v letih 2022 in 2023 znižal za več kot 18 odstotkov v razmerju do dolarja, od tega lani za približno sedem odstotkov. Japonska centralna banka je namreč za razliko od drugih velikih centralnih bank vztrajala pri ohranitvi negativnih obrestnih mer.

Kot je sporočila vlada v Tokiu, je japonski nominalni bruto domači proizvod (BDP) leta 2023 znašal preračunano 4210 milijard dolarjev, kar je manj od nemškega (4460 milijard dolarjev).

Zasebna potrošnja, ki predstavlja več kot polovico japonske gospodarske aktivnosti, se je v zadnjem četrtletju lani zmanjšala za 0,2 odstotka, torej že tretje četrtletje zapored, je še sporočila japonska vlada.

Japonska je bila še pred desetletjem drugo največje gospodarstvo na svetu, a je morala to mesto takrat prepustiti Kitajski. Strokovnjaki kot največji razlog za njen zaton pripisujejo močnemu padcu jena v primerjavi z ameriškim dolarjem v zadnjih dveh letih. Šibkejši jen namreč zmanjšuje dobiček od izvoza.

Japonska družba se vse bolj stara. Foto: Reuters
Japonska družba se vse bolj stara. Foto: Reuters

Koristi od šibkega jena so sicer imeli japonski proizvajalci avtomobilov in drugi izvozniki, saj je njihovo blago na mednarodnem trgu cenejše, vendar je pomanjkanje delovne sile v tej državi hujše kot v Nemčiji, poleg tega se država že več let bori z nizko rodnostjo.

Tudi Nemčija ima sicer težave s starajočo družbo, nima veliko lastnih virov in je močno odvisna od izvoza. Največje evropsko gospodarstvo pretresajo tudi naraščajoče cene energije, ki so posledica ruske invazije v Ukrajini, naraščajoče obrestne mere v evrskem območju in hudo pomanjkanje kvalificirane delovne sile, piše Guardian.

Nujne strukturne reforme

Japonski minister za oživitev gospodarstva Jošitaka Šindo je dejal, da podatki, da je Nemčija prehitela Japonsko, kažejo na to, da mora država nujno sprejeti strukturne reforme, vključno s spodbujanjem zaposlovanja žensk za polni delovni čas in zmanjševanjem ovir za tuje naložbe. Šindo je tudi obljubil ukrepe za dvig plač, da bi s tem povečali večjo porabo državljanov.

A napovedi za Japonsko niso obetavne, saj bi lahko kmalu izgubila tudi naziv četrtega največjega gospodarstva na svetu. Po napovedih Mednarodnega denarnega sklada naj bi indijsko gospodarstvo, ki mu daje zagon množično in precej mlado prebivalstvo, že leta 2026 prehitelo Japonsko, prihodnje leto pa še Nemčijo.

V recesiji tudi Združeno kraljestvo

V recesijo je v drugi polovici preteklega leta padlo tudi britansko gospodarstvo. Bruto domači proizvod se je v treh mesecih do decembra skrčil za 0,3 odstotka, kar je slabše od napovedi. Med julijem in septembrom pa je upadel še za 0,1 odstotka.