Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

BDP območja z evrom in EU-ja je po sezonsko prilagojenih podatkih v zadnjem četrtletju na četrtletni ravni stagniral, potem ko je v tretjem četrtletju v obeh območjih upadel za 0,1 odstotka. Tehnična recesija pomeni, da BDP pada vsaj dve zaporedni trimesečji, je poročal Guardian.

To so predhodne ocene gibanja bruto domačega proizvoda (BDP), ki temeljijo na nepopolnih podatkih in so lahko še revidirane, je opozoril evropski statistični urad.

V primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2022 se je BDP območja z evrom povečal za 0,1 odstotka, BDP celotne Unije pa za 0,2 odstotka. V tretjem četrtletju je BDP obeh območij v medletni primerjavi stagniral.

Med članicami, za katere je Eurostat imel podatke, so največjo četrtletno rast v zadnjem četrtletju imele Portugalska, Španija, Belgija in Latvija.

Padec BDP-ja so v tej primerjavi imele Irska, Nemčija in Litva.

Glede na zadnje četrtletje 2022 se je v zadnjem lanskem trimesečju BDP povečal v šestih članicah in zmanjšal v petih. Največjo rast sta imeli Portugalska in Španija, največji padec Irska in Avstrija.

Nemški BDP se je v zadnjem četrtletju na četrtletni ravni zmanjšal za 0,3 odstotka, v medletni primerjavi pa za 0,2 odstotka. V Franciji je BDP na četrtletni ravni stagniral, glede na enako obdobje leto prej pa porasel za 0,7 odstotka. Italija je v zadnjem trimesečju na četrtletni ravni dosegla 0,2-odstotno, medletno pa 0,5-odstotno gospodarsko rast.

Podatkov za Slovenijo še ni. Statistični urad RS bo podatke za zadnje lansko četrtletje in prvo oceno za celotno 2023 objavil sredi februarja.