V celotnem fiskalnem letu, ki se je končalo marca letos, je japonsko gospodarstvo stagniralo. V predhodnem fiskalnem letu se je BDP zvišal za 0,3 odstotka. Foto: EPA
V celotnem fiskalnem letu, ki se je končalo marca letos, je japonsko gospodarstvo stagniralo. V predhodnem fiskalnem letu se je BDP zvišal za 0,3 odstotka. Foto: EPA

Japonska ima že tretje zaporedno četrtletje padec BDP-ja; v prvem trimesečju japonskega fiskalnega leta je potrošniška poraba padla za 8,2 odstotka, naložbe podjetij za 1,5 odstotka. Izvoz blaga in storitev je bil nižji za 18,5 odstotka, uvoz pa za 0,5 odstotka.

Pandemija je močno udarila po gospodarstvu

Vlada je med drugim v začetku aprila uvedla izredne razmere, in sicer najprej v Tokiu in šestih drugih prefekturah, nato pa v celotni državi. Posledično so ljudje ostali doma, veliko podjetij je ustavilo poslovanje. Omejitve so razrahljali v drugi polovici maja.

Ustavitev gospodarske aktivnosti v aprilu in maju je imela hude posledice. "Vlada bo sprejela vse možne gospodarske in fiskalne ukrepe, da bo postavila gospodarstvo na pot okrevanja, ki ga bo poganjalo domače povpraševanje," je dejal japonski minister za gospodarsko okrevanje Yasutoshi Nishimura. Minister je po poročanju DPA-ja sicer izrazil zadržke do morebitnega znižanja prometnega davka.

Usoda olimpijskih iger še vedno pod vprašajem

Zaradi pandemije covida-19 pa je morala Japonska olimpijske igre, ki bi morale biti letos v Tokiu, prestaviti na naslednje leto. Nekateri strokovnjaki sicer opozarjajo, da morda iger ne bo mogoče izpeljati niti prihodnje leto, saj da se bo svet še vedno boril z novim koronavirusom.

Okrevanja v obliki črke V verjetno ne bo

Analitiki ob šibki potrošnji gospodinjstev in ponovnem izbruhu okužb s koronavirusom ne pričakujejo, da bo imelo gospodarsko okrevanje obliko črke V. Na Japonskem so v nedeljo potrdili 1019 novih okužb, kar je bil četrti dan zapored z več kot tisoč primeri dnevno.