Proračun še vedno stiskajo plačila visokih obresti na posojila. Foto: EPA
Proračun še vedno stiskajo plačila visokih obresti na posojila. Foto: EPA

Julija je bil primanjkljaj tako bistveno višji kot junija, ko je po popravljenih podatkih dosegel le 7,3 milijona evrov. V rebalansu je proračunski primanjkljaj za letos določen pri 1,39 milijarde evrov, vlada pa je nedavno ocenila, da bi primanjkljaj lahko na koncu dosegel 1,38 milijarde evrov. Lani se je proračunski primanjkljaj ustavil pri malo manj kot 1,2 milijarde evrov.

Prihodki proračuna so julija skupaj dosegli 646,8 milijona evrov in bili za nekaj več kot 101 milijon evrov manjši kot junija. Davčnih prihodkov je bilo 508,7 milijona evrov, kar je okoli 156 milijonov evrov manj kot junija. Julija lani so npr. znašali 466,3 milijona evrov.

Država stiska davčni primež
V sedemmesečju so celotni proračunski prihodki znašali 4,84 milijarde evrov, v enakem obdobju lani pa 4,73 milijarde evrov. Samo davčnih prihodkov se je v obdobju od januarja do julija letos nabralo za 4,04 milijarde evrov, v enakem obdobju lani pa za 3,73 milijarde evrov.

Prihodki od davka na dodano vrednost (DDV) so kot strukturno najpomembnejši davčni prihodki samo julija dosegli malo več kot 331 milijonov evrov, lani julija pa 310,9 milijona evrov. V sedmih mesecih se je od DDV-ja nabralo za 1,88 milijarde evrov, lani v tem času pa za 1,80 milijarde evrov.

Obresti nas še vedno ožemajo
Proračun je imel zaradi vračanja preveč plačane dohodnine 63,2 milijona evrov več izdatkov kot prihodkov. Skupno se je v sedmih mesecih od dohodnine v proračun nateklo 521,7 milijona evrov, kar je 103 milijone evrov več kot lani v istem mesecu.

Od dobička podjetij je država julija pobrala 44,5 milijona evrov, julija lani pa 40,5 milijona evrov. V sedemmesečju so prihodki od tega davka dosegli 355,9 milijona evrov, lani v tem času pa 277,4 milijona evrov.

V minulem mesecu je proračun uspel počrpati 79,5 milijona evrov iz EU-ja, julija lani pa le 40,4 milijona evrov, skupaj pa smo iz bruseljske blagajne letos dobili že 484 milijonov evrov.

Proračunski odhodki so ob tem znašali 753,7 milijona evrov, v sedmih mesecih pa 5,63 milijarde evrov, kar je zelo podobno odhodkom v istem obdobju lani. Obresti na posojila so ob tem še vedno težko breme proračuna, saj smo v sedmih mesecih zanje odšteli že skoraj 700 milijonov evrov. Ob neupoštevanju plačil obresti je proračunski primanjkljaj v letošnjih sedmih mesecih na primarni ravni znašal le 111,5 milijona evrov.