Foto: Oglasno sporočilo/Pixabay
Foto: Oglasno sporočilo/Pixabay

S potrditvijo v državnem zboru naj bi viceguverner Banke Slovenije postal Marjan Divjak, ki se mu očita pomanjkanje bančnih izkušenj, čeprav prihaja s položaja generalnega direktorja direktorata za zakladništvo na ministrstvu za finance. A zmanjkala sta dva glasova podpore.

Sorodna novica Vodstvo Pošte Slovenije s polnim mandatom prevzema Tomaž Kokot

Na vrh Pošte brez potrebnih izkušenj?

Medtem je pred dnevi vodenje Pošte Slovenije, podjetja z okoli 5500 zaposlenimi, tudi uradno prevzel dozdajšnji vršilec dolžnosti, Tomaž Kokot, svetnik SDS-a v občini Poljčane. Ker naj 33-letnik ne bi imel zahtevanih vodstvenih izkušenj, so mu nadzorniki priznali tudi vodenje dveh svetov zavodov – domov za upokojence. In to podprli z dvema pravnima mnenjema.

A predsednik Združenja nadzornikov Slovenije Gorazd Podbevšek opozarja, da pomanjkanje kvalifikacij pomeni ničnost imenovanja: "Protizakonitost tega imenovanja je tako huda, da pravo šteje, da nikoli ni zasedel funkcije in je neveljavno za nazaj."

SDH se je od zgodbe oddaljil s pojasnilom, da so za imenovanje predsednika uprave pristojni nadzorniki, ki zanjo nosijo tudi polno osebno odgovornost. "Če nastane škoda za družbo, so odškodninsko odgovorni z vsem svojim premoženjem člani nadzornega sveta, ki so sprejeli takšen sklep," pritrjuje tudi Podbevšek.

To je verjetno tudi razlog, da je Tomaž Kostanjevec, sicer direktor agencije Spirit in nadzornik Mariborske Livarne, odstopil iz nadzornega sveta Pošte Slovenija.

Sorodna novica Vodja Vizjakovega kabineta imenovan za novega direktorja Elektra Ljubljana

Sum navzkrižja interesov

Na čelo Elektra Ljubljana pa je bil, po lanski odstavitvi Andreja Ribiča, ustoličen Aleksander Zupančič, sicer vodja kabineta ministra za okolje Andreja Vizjaka in nadzornik Petrola. Kar daje slutiti navzkrižje interesov in nezdružljivost funkcij.

"SDH ima absolutno prepoved, da glasuje za kandidate za člane NS-ja, ki imajo že vodstveno funkcijo v kateri koli družbi, kjer ima SDH prevladujoč vpliv ali pa delež," poudarja Podbevšek.

Političnega kadrovanja po državnih podjetjih smo že vajeni, saj vsakokratna oblast državna podjeta dojema kot svoj plen za grajenje baze in za nagrajevanje zvestih kadrov. Tako tudi trenutna opozicija že napoveduje čistke po državnih podjetjih.

Kadrovanje v državnih podjetjih