Novak je Pošto Slovenije vodil skoraj desetletje. Foto: Televizija Slovenija
Novak je Pošto Slovenije vodil skoraj desetletje. Foto: Televizija Slovenija

Nadzorni svet SDH-ja vnovič vodi Karmen Dietner, potem ko je z mesta predsednika odstopil Ivan Simič. Družba se mora med drugim spopasti z dogajanjem na Pošti Slovenije, ki jo je moral lani aprila zapustiti dolgoletni SDS-ov kader Boris Novak, ki je Pošto vodil od 2012.

MVK o usodi dveh nadzornikov SDH-ja

Bosta morala nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga zapustiti člana, ki ne izpolnjujeta pogojev za zasedbo tega položaja?

Mandatno-volilna komisija v državnem zboru bo obravnavala vladni predlog za odpoklic dveh članov nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga, Boža Emeršiča in Leona Cizlja, ker ne izpolnjujeta pogojev. Emeršič je namreč postal direktor državne družbe 2TDK, zato je v konfliktu interesov, Cizelj pa ne izpolnjuje pogoja desetih let ustreznih delovnih izkušenj.

Nato se je zameril lastni stranki oziroma generalnemu sekretarju SDS-a Borutu Dolancu. Novak danes noče omenjati imen, pove pa: "Pošto Slovenije sem vodil v času tako levih kot desnih vlad, na koncu so me zamenjali tisti, ki sem jim politično pripadal. Moj mandat pa se je zaključil, ko se je tako odločil nekdo, ki pojem pravne države in korporativnega upravljanja razume drugače kakor jaz."

Pravi, da mu je v bran sicer stopil Slovenski državni holding, ki pa nima vpliva na izbiro uprave: "Torej, Slovenski državni holding je bil na neki način proti moji zamenjavi, tudi s tem, da je obveščal in sporočal nadzornemu svetu, da gre za veliko gospodarsko družbo na posebni prelomnici zaradi akvizicije Intereurope, ampak seveda so politični, strankarski interesi prevladali. "

Nadzorni svet Pošte, vodi ga Ervin Renko, je nato po več poskusih in odstopih nadzornikov …. na mesto generalnega direktorja namesto Borisa Novaka ustoličil 33-letnega Tomaža Kokota. Letos je Kokot nastopil poln mandat, čeprav ne izpolnjuje pogoja glede delovnih izkušenj.

Sorodna novica Bosta Cizelj in Emeršič ostala brez funkcije nadzornikov SDH-ja?

Organi upravljanja Pošte so zaradi odpuščanj oziroma čistk in domnevnih pritiskov preplavljeni s tožbami.

Slovenski državni holding je tik pred volitvami le naročil revizijo postopkov imenovanja Kokota za generalnega direktorja Pošte. Prvi mož SDH-ja Janez Žlak spomni, da SDH sicer nima pristojnosti imenovanja uprav posameznih podjetij, za to so pristojni nadzorni sveti družb: "Njihova naloga, ena glavnih nalog, pa je imenovati kompetentno upravo. In če do tega ne pride, potem SDH ukrepa."

V tem trenutku se majejo stoli številnim SDS-ovim kadrom v državnih podjetjih: ne samo v Pošti, na prepihu je najbolj prav SDH, iz katerega lahko menda v prihodnjih dneh pričakujemo več odstopov.