Foto: EPA
Foto: EPA

Z začetkom novega tedna je začel veljati nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom zaradi epidemije covida-19, ki je nekoliko sprostil gostinske in hotelirske oz. namestitvene dejavnosti.

Po vsej Sloveniji je izpolnjevanjem t. i. PCT-pogojev zaposlenih in potrošnikov (PCT so kratice za prebolevnike, cepljene in testirane) dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti tudi v notranjosti gostinskih obratov.

Nastanitveni obrati, ki imajo do 60 nastanitvenih enot, lahko ponujajo nastanitvene storitve do 30 nastanitvenih enot, nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa lahko po novem ponujajo nastanitvene storitve do 50 odstotkov zasedenosti nastanitvenega obrata.

Ponujanje pa je dovoljeno ne glede na število apartmajskih nastanitvenih enot, ki jih nastanitveni obrat ponuja, saj se apartmajske enote razumejo kot zaprt mehurček. V teh nastanitvenih obratih pa lahko bivajo le osebe, ki ob prijavi izpolnjujejo PCT-pogoje.

Kaj sodi v PCT-pogoje?

V notranjih prostorih gostinskih lokalov lahko hrano in pijačo sede konzumirajo gostje, ki imajo dokazilo o negativnem izvidu PCR ali HAT-testu na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa. Namesto tega imajo lahko dokazilo o cepljenju proti covidu-19, ki velja le, če je od drugega odmerka Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, od drugega odmerka cepiva Sputnik V, cepiva podjetji Moderna, Sinovac Biotech in Sinopharm ter prvega odmerka cepiva Janssen (Johnson&Johnson) najmanj 14 dni ter najmanj 21 dni od prvega odmerka cepiva podjetja AstraZeneca.

Namesto potrdila o negativnem izvidu testa ali potrdila o cepljenju pa zadostuje tudi dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od 10 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika o prebolelosti covida-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Brez naštetih dokazil so v notranjosti gostinskega obrata lahko mladoletniki, ki še niso dopolnili 15 let in so tam skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. Enake zahteve veljajo tudi za zaposlene v gostinskih lokalih, kot tudi za uporabo namestitvenih storitev.

Odprto, a le na pol

Gostinci morajo preverjati goste

Na ministrstvu za gospodarski razvoj so v odlok zapisali, da so tako ponudniki nastanitvenih in gostinskih storitev pri prijavi gosta v nastanitev oziroma pred postrežbo gosta v notranjosti gostinskega obrata dolžni preverjati dokazila gostov o izpolnjevanju PCT-pogojev in mu šele na podlagi tega omogoči bivanje oziroma konzumiranje hrane in pijače v notranjih prostorih.

"Če gost ne želi pokazati dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, gostinski obrati gostu svojih storitev ne smejo nuditi in mora gost zapustiti prostore gostinskega obrata. Gostinski obrati lahko z obvestili ob vhodu goste opozorijo na obveznost izpolnjevanja pogoja PCT," je zapisano v odloku. Kar pomeni, da bodo gostinci in hotelirji morali preverjati goste.

Sproščanje turizma, odpirajo se notranji prostori

Rahla zmeda pri nadzoru gostincev

Za sankcioniranje kršitev pa sta, kot pravijo na gospodarskem ministrstvu, pristojna tržni inšpektorat in policija, ki ima tudi pristojnosti nadzora spoštovanja veljavnih vladnih odlokov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni.

Na tržnem inšpektoratu pa pojasnjujejo, da so glede nadzora spoštovanja vladnih odlokov pristojni le za nadzor nad trgovinsko dejavnostjo. Za nadzor nad opravljanjem gostinske dejavnosti pa je pristojna uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Z delnim odprtjem gostinske dejavnosti pa tržni inšpektorji v skladu z dogovorom z upravo za varno hrano, na določenih območjih nadzirajo tudi gostinsko dejavnost.

V primeru, da gostinec ne izpolnjuje pogojev, določenih v veljavnem odloku za opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskega obrata, je, kot pravijo v tržnem inšpektoratu, v zakonu o nalezljivih boleznih, predpisana globa od 4000 do 100.000 evrov za pravno osebo, od 2000 do 50.000 evrov za samostojnega podjetnika ter od 400 do 4000 evrov za posameznika, odgovorno osebo pravne osebe ali s.p.-ja. Globe za kršitve vladnih odlokov na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, ki jih izreka policija, pa znašajo od 400 do 4000 evrov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

PCT-pogoji ne veljajo za poslovne stranke

T. i. PCT-pogoji pa veljajo le za poslovanje z običajnimi gosti, ne pa tudi za poslovna kosila ali poslovno namestitev hotelu (razen za hotelsko ali gostinsko osebje). Podjetja lahko nemoteno naročijo nastanitev ali pogostitev za svoje poslovne partnerje ali delavce, vendar morajo upravičiti poslovni namen koriščenja storitve, kar presojajo inšpekcijski organi.

Strežba hrane in pijače, tako znotraj lokalov kot tudi na terasah ali vrtovih je omejena med 7. in 19. uro. Za poslovne goste gostinskih lokalov pa obratovalni čas ni omejen.

Sindikat gostincev nasprotuje PCT-pogojem

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije so v sporočilu za javnost med drugim zapisali, da je izjava ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, da so bili proti sprejetim ukrepom, zavajajoča in da se na skupnem sestanku niso strinjali le s pogoji PCT za obisk v notranjih prostorih hotelov, gostiln, lokalov …

"Prepričani smo namreč, da gre za diskriminatorno in neživljenjsko odločitev vlade. In kar nas je še dodatno zmotilo ob začetku sestanka je bil stavek gospodarskega ministra, da pri odločanju o pogoju PCT ne bo demokracije," so navedli.

"Ker smo zdravi, ker nismo cepljeni in ker nimamo testa, starega največ 48 ur, ne smemo v notranjost lokala, gostilne, hotela in drugih nastanitev! In to bi naj bila naša nova realnost? S tem se v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije ne moremo strinjati in takšne sprejete odločitve odločevalcev ne podpiramo! To je jemanje svobodnih odločitev vseh državljank in državljanov in kratenje pravic svobodnega odločanja, po Ustavi RS. PCT ne more in ne sme biti zahteva, da lahko pojemo hrano ali spijemo pijačo v notranjosti gostiln, restavracij, lokalov…," poudarjajo in opozarjajo, da "če lahko, politiki, poslovneži in drugi izbranci še vedno obiskujejo notranjost gostiln in sestankujejo brez vseh dokazil, in so sestankovali tudi v času najhujšega širjenja virusa, mora biti ta pravica dana tudi vsem ostalim prebivalcem RS!"

V sindikatu pa so tudi prepričani, da so na voljo še drugi, milejši in nediskriminatorni ukrepi, ki bi za vse bili bolj sprejemljivi, učinkoviti in varni, kot npr. namestitev (posebnih) prezračevalnih naprav.