Vse kaže, da tudi v prihodnjem letu ne bo velikega omejevanja na fiskalnem področju. Foto: EPA
Vse kaže, da tudi v prihodnjem letu ne bo velikega omejevanja na fiskalnem področju. Foto: EPA

Maksimalno odstopanje od evropskih proračunskih pravil, uvedeno pred enim letom zaradi pandemije covida-19, bo veljalo še vse prihodnje leto, je razbrati iz javnofinančnih smernic, ki jih je sprejela Evropska komisija.

V prihodnje bodo politike po navedbah finančnega ministrstva podpirale strukturne spremembe, kar bo vključevalo tudi prekvalifikacijo zaposlenih, ki bo v veliki meri povezana z digitalizacijo. Ključni izziv, ki prihaja za države članice, bo opustitev nujnih ukrepov in vzpostavitev ukrepov, ki bodo podpirali okrevanje.

Nekatere države že predstavile načrt okrevanja

Grčija, Belgija in Litva so danes predstavile svoje osnutke načrtov za okrevanje in odpornost. Članice naj bi sicer načrte v Bruselj praviloma poslale do konca aprila. V komisiji že ves čas poudarjajo, da je treba pri pripravi načrtov zagotoviti pravo ravnotežje med naložbami in reformami ter upoštevati zelene in digitalne cilje.

Minister Šircelj je v virtualnem pogovoru z novinarji zagotovil, da bo Slovenija svoj načrt posredovala v predvidenem roku.

Ministri so razpravljali še o digitalnem davku, ki bo tudi tema marčevskega vrha Unije. Evropska komisija naj bi sicer v letošnjem prvem polletju predložila predlog o digitalni dajatvi, ki bo zasnovana kot novi lastni vir proračuna EU-ja.