K česnu so se v obrambi pred novo gripo zatekli tudi moldavski vojaki. Foto: EPA
K česnu so se v obrambi pred novo gripo zatekli tudi moldavski vojaki. Foto: EPA
Česen
Prizor, povsem običajen za Kitajsko - moški, ki na kolesu prevaža kup česna. Foto: EPA
Roka
V Šrilanki imajo navado, da novorojenčku okoli roke dajo zapestnico iz različnih začimb in zelišč, tudi česna, da bi ga tako ubranili pred zlobnimi duhovi in okužbami. Foto: EPA

Tako je. Vsi, ki želijo v državi z največjim številom prebivalstva v kratkem obogateti, naj ne vlagajo v žlahtne kovine, kot sta zlato ali srebro, ampak naj se podajo v "česnov posel". Česnu je namreč v zadnjem času cena izjemno narasla, zato je trgovanje z njim doživelo ogromen razmah, proti kateremu se zdijo celo nepremičninski posli zanemarljivi. Ena najuspešnejših kitajskih pokrajin je tako postala pokrajina Džinšjang, ki velja za "prestolnico" kitajskega česna. Zakaj?

Kaj bo danes za kosilo? Strok česna!
Glavni razlog za izjemen skok povpraševanja po tej beli začimbi je verovanje, da vas bo prav česen ubranil pred virusom nove gripe. Na severu države je žvečenje česna v obrambo proti gripi in drugim boleznim sicer že starodavna tradicija, zdaj pa so spretni trgovci prebivalce prepričali, da je česen tudi prava rešitev za boj proti virusu H1N1. Velike pošiljke česna zato naročajo tudi šole. Tako ga je nedavno velika srednja šola v mestu Hangdžov naročila kar 200 kilogramov in naložila študentom, da morajo vsak dan ob kosilu zaužiti vsaj en strok.

Tudi do 40-kratna podražitev
Nič čudnega torej, da trgovina cveti, cene pa so izredno poskočile. Po podatkih kitajskega ministrstva za trgovino se je povprečna cena za kilogram česna povzpela od 1,60 juana (16 evrskih centov), kolikor je stal marca, do zdajšnjih 6,14 juana (60 centov). Na nekaterih trgih pa se je česen podražil kar za 15-krat ali celo 40-krat.

"Vse, kar potrebujete, je skladišče, veliko denarja in nekaj tovornjakov. Nato si skušate 'nagrabiti' čim več česna in dvigniti ceno, kolikor se da. Nato se preselite v drugo mesto. Samo s selitvijo česna iz enega v drugo skladišče lahko zaslužite na milijone dolarjev," je za britanski The Independent dejal Jerry Lou, strokovnjak Morgan Stanleyja.

Na Kitajskem je česen res "car". Samo Kitajska namreč pridela trikrat več česna kot ves preostali svet skupaj, in velika večina gre za izvoz. Povedano drugače: za rast česna je v državi namenjenih 370.519 hektarjev obdelanih površin.

Nekateri pa že opozarjajo, da mora tudi "česnov mehurček" enkrat počiti in da si bodo takrat s česnom mnogi opekli prste, podobno, kot se je to zgodilo leta 1637, ko so mnogi bankrotirali, ker so verjeli, da se bo povpraševanje po znamenitih nizozemskih tulipanih še povečalo, a ni bilo tako.