Doha se še pogaja z EU-jem o izrednih dobavah katarskega plina. Foto: AP
Doha se še pogaja z EU-jem o izrednih dobavah katarskega plina. Foto: AP

"Količine plina, ki ga potrebuje Evropska unija, ne more nihče nadomestiti sam, ne da bi povzročil motnje v dobavi drugim regijam po svetu. Evropska energetska varnost zahteva skupen napor več partnerjev," je dejal katarski minister za energijo Sad Šerida Al Kabi po virtualnem srečanju z evropsko komisarko za energijo Kadri Simson in dodal, da je Katar pripravljen pomagati Evropi.

Kabi je izrazil upanje, da bodo napetosti v Evropi rešili po diplomatski poti in bodo lahko vsi dobavitelji delovali skupaj, da bi zagotovili energetsko varnost na kratki in dolgi rok.

"Spoštovanje pogodb je v Katarju sveta stvar," je dejal katarski minister in tako nakazal, da v Evropo ne bodo preusmerili dobav plina, ki so jih že zakupile druge države, če se same ne bodo strinjale s tem. Kot je zatrdil, so ponosni na to, da v zadnjih 25 letih niso zatajili niti pri eni dobavi svojim partnerjem po svetu.

Katar je za Rusijo drugi največji izvoznik zemeljskega plina na svetu. Foto: Reuters
Katar je za Rusijo drugi največji izvoznik zemeljskega plina na svetu. Foto: Reuters

Višje cene v primeru preusmeritve dobav

Katar je sporočil, da proizvodnja plina trenutno poteka s polnimi kapacitetami. Poznavalci opozarjajo, da bi si lahko Evropa zagotovila dodatne količine katarskega plina le, če se delu dobav odpovedo v vzhodni Aziji, predvsem na Japonskem in v Južni Koreji, a bi morali v tem primeru evropski potrošniki, ki se že spoprijemajo z visokimi cenami plina, plačati še višje cene.

Katarski minister je poudaril, da je bilo v zadnjih letih premalo vlaganj v pridobivanje zemeljskega plina, kar bo treba spremeniti v prihodnje, če želimo imeti zanesljive dobave in razumljive cene.

Katar je eden od vodilnih trgovinskih in političnih partnerjev EU-ja na Bližnjem vzhodu.

Doha želi preprečiti preprodaje katarskega plina

Kot je v ponedeljek poročal Reuters, želi Katar v primeru dodatnih dobav plina EU-ju dobiti zagotovila Bruslja, da bodo države članice morebitne presežne količine prodajale samo znotraj EU-ja in ne na zunanje trge. Po poročanju virov v Evropi in Katarju so nekateri trgovci namreč od lanskega skokovitega porasta cen katarski plin preprodajali zunaj EU-ja in služili na ta račun.

Sorodna novica Madžarska si želi povečati dobavo plina iz Rusije

Če ne bo takih zagotovil, se lahko zgodi to, da se bo izredne dobave za EU preprodajalo za dobiček zunaj EU-ja, kar bo še podaljšalo energetsko krizo, je za Reuters dejal neimenovani vir, ki sodeluje v pogajanjih med Katarjem in Brusljem.

ZDA v iskanju novih virov plina za Evropo

Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal, da bo z nafto in plinom bogati Katar kmalu postal ključni zaveznik ZDA, o čemer bo obvestil tudi kongres. Gre za poseben status, ki ga Washington lahko dodeli državam, ki niso članice zveze Nato, ko gre za strateški interes, kar je danes zemeljski plin.

Ukrajinska kriza je bila glavna tema ponedeljkovih pogovorov med Bidnom in katarskim emirjem Šejkom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem, ki se je prejšnji teden pogovarjal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Katar je med največjimi izvozniki plina na svetu in Washington si prizadeva, da bo v zameno za strateško partnerstvo dostavo tega preusmeril v Evropo. To bi bila pomembna protiutež Rusiji, če bi se ta zaradi Ukrajine znašla pod sankcijami ali bi ustavila dobavo plina Evropi.

ZDA se o dodatnih dobavah plina Evropi pogovarjajo tudi z Avstralijo.

ZDA posredujejo v pogajanjih z azijskimi kupci za morebitne preusmeritve katarskega plina v Evropo. Foto: Reuters
ZDA posredujejo v pogajanjih z azijskimi kupci za morebitne preusmeritve katarskega plina v Evropo. Foto: Reuters