Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlada je na dopisni seji sprejela spremenjeno uredbo o določitvi zneska trošarine za energente, ki bo začela veljati v torek in s katero se bo trošarina za bencine zvišala z 0,37987 evra/liter na 0,38051 evra/l oziroma za 0,00064 evra/liter, za plinsko olje za pogon pa se bo znižala z 0,34663 evra/l na 0,34523 evra/l oziroma za 0,00140 evra/liter.

S spremembo pri trošarinah bosta ceni obeh energentov na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest tudi v prihodnjem 14-dnevnem obdobju ostali pri enem evru za liter, kolikor znašata od 7. aprila.

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugje po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva regulirane.

Pojasnilo finančnega ministrstva

Vlada je trošarine v zadnjih mesecih večkrat zapored znižala. Kot so pojasnili na finančnem ministrstvu, vlada z minimalnimi trošarinami blaži gospodarsko krizo.

Poudarili so, da nenehno spremljajo razmere na trgu naftnih derivatov in pripravljajo ukrepe na področju trošarinske politike. "V največji možni meri upoštevamo cilje ekonomske politike in gospodarske razmere ter tudi konkurenčnost cen v primerjavi s sosednjimi državami," so zapisali v sporočilu.

Gibanje cen surove nafte je po njihovih besedah na mednarodnih trgih zelo dinamično ter odvisno od ekonomskih in drugih okoliščin. "Vlada s trošarinsko politiko vpliva na nihanja drobnoprodajne cene naftnih derivatov. Gibanje cene je tako odvisno od cen surove nafte na mednarodnih trgih kot tudi od spreminjanja trošarin," so dodali.

Napovedali so, da bodo drobnoprodajne cene naftnih derivatov še naprej konkurenčne.
Bencin je nazadnje manj kot en evro za liter stal v 14-dnevnem obdobju od 7. aprila 2009, ko je bil pri 0,996 evra za liter, dizelsko gorivo pa je točno en evro za liter stalo v 14-dnevnem obdobju po 1. marcu 2016.