Bo vlada podaljšala tudi zamrznitev cen bencina in dizla? Foto: BoBo
Bo vlada podaljšala tudi zamrznitev cen bencina in dizla? Foto: BoBo

Od 17. avgusta, torej od sredine prihodnjega tedna naprej, bo cena goriv znova vključevala nekoliko višje dajatve.

Le polovico drobnoprodajne cene goriva sestavlja tržna cena derivata, preostalo so davščine, in sicer tu so tri okoljske dajatve, trošarine in na vse skupaj še 22-odstotni DDV.

Sorodna novica S 17. avgustom znova uvedeno plačevanje prispevka za Eko sklad pri nakupu pogonskih goriv

Od prejšnjega torka je vlada k ceni goriv vrnila CO2-takso, od prihodnje srede, izjemoma srede, in ne torka zaradi ponedeljkovega praznika, bo k ceni dodan še prispevek za energetsko učinkovitost v vrednosti približno 0,8 centa. Torej vračata se dve od treh dajatev. Trošarine ostajajo znižane. Od prihodnje srede, 17. avgusta, bodo višje tudi sicer še vedno regulirane marže trgovcev zunaj avtocest. Dvignile se bodo s šestih centov na 10 centov za liter goriva, je v Dogodkih in odmevih pojasnila novinarka Maja Derčar.

Vsemu temu navkljub prihodnji teden za gorivo verjetno ne bomo plačevali višje cene. "Pravzaprav bi se cene kljub vračanju dajatev lahko znižale. Borzne cene surove nafte in posledično derivatov so namreč od junija do zdaj kar precej padle zaradi strahu pred recesijo. Kot pravi analitik Tilen Šarlah, so se v tem obdobju, če govorimo o brentu, spustile s 127 na 97 dolarjev za sodček. In kot kaže krivulja drsečih sredin, bi lahko šle še nižje," je nadaljevala Derčar.

Septembra še ceneje?

"Po poletnih mesecih, se pravi septembra, oktobra, ki sta dva mrtva meseca, poraba zdrsi navzdol in bi lahko v tem času dejansko videli najnižje cene. Tako da osebno pričakujem še malenkost nižje cene v septembru, mogoče celo oktobru, pred zimo pa bomo videli, kaj se bo dogajalo z gospodarsko sliko in geopolitično sliko," je pojasnil Šarlah.

Napovedi so torej še previdne. Vlada izkorišča padanje cen goriv, da znova postopno k ceni na črpalkah dodaja dajatve, navsezadnje se iz njih med drugim napaja Eko Sklad, ki denar podeljuje med drugim za gradnjo sončnih elektrarn, je sklenila Derčar.

V ceno goriv se vrača prispevek za učinkovitost