Kot poudarjajo v ZSSS-ju, brezposelnost grozi predvsem agencijskim delavcem. Foto: MMC RTV SLO
Kot poudarjajo v ZSSS-ju, brezposelnost grozi predvsem agencijskim delavcem. Foto: MMC RTV SLO
ZSSS je kritičen do visokih plač in nagrad vodilnim v podjetjih.

Sekretar koroške območne enote ZSSS-ja Lojze Raško je pri tem izpostavil predvsem težave delavcev, ki jih podjetja najamejo pri zaposlitvenih agencijah. Ti delavci niso člani sindikata, imajo enake pravice kot ostali delavci, delodajalci pa jih po njegovih besedah "najlažje odpustijo".

Johnson Controls NTU: Ogroženih 100 delovnih mest
Po podatkih Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je v podjetju Johnson Controls NTU, ki je tretji največji regijski zaposlovalec, prek agencij zaposlenih okoli 100 delavcev. Ogrožena so vsa njihova delovna mesta. Poleg tega so v tem slovenjgraškem podjetju kot ukrep ob zmanjšanju naročil uvedli 36-urni delovni teden, tako da v podjetju ob nujnem koriščenju nadur in dopustov do konca januarja 2009 ob petkih ne delajo. V podjetju je 750 zaposlenih, dela pa naj po zagotovilih uprave ne bi izgubil nihče od zaposlenih za nedoločen čas.

Livarna Vuzenica: Ogroženih 30 delovnih mest
Raško je izpostavil tudi stanje v podjetju Livarna Vuzenica, ki ima 405 zaposlenih in spada pod okrilje Sindikata kovinske in elektro industrije. V vuzeniškem podjetju je po njegovih podatkih ogroženih 30 agencijskih delavcev, sicer pa so vsi zaposleni zaradi pomanjkanja dela prisiljeni koristiti nadure in dopuste. Okoli 30 zaposlenih agencijskih delavcev imajo tudi v podjetju SGP Kograd Igem.

Marles Podvelka: Vprašljivih 20 delovnih mest
Medtem na Koroškem močno prisotna lesna panoga za zdaj ne poroča o zmanjševanju števila zaposlenih, le v podjetju Marles Podvelka je vprašljivih 20 delovnih mest z zaposlenimi za določen čas. Raško je izpostavil tudi že znan podatek, da slovenjgraško podjetje Prevent do sredine prihodnjega leta 80 zaposlenim za določen čas ne bo podaljšalo pogodbe. Trenutno dobro kaže ostalim panogam v regiji, kjer je delovno aktivnih okoli 27.000 ljudi, med drugim dodatno zaposlujejo v podjetjih Nova oprema in Koratur.

Sicer pa je po Raškovih besedah položaj v posameznih podjetjih precej odvisen od dobrega načrtovanja vodstva podjetij.