Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sporočila, da je končala obravnavo prijav glede sumov nepravilnosti pri oddaji javnega naročila 2TDK za zagotovitev ustreznega odlagalnega prostora in predelavo presežkov materialov pri projektu Drugi tir in da pri tem sicer ni potrdila kršitev protikorupcijske zakonodaje, zato prijav ni sprejela v nadaljnjo obravnavo.

Prijavo, ki se je nanašala na sum nezakonitega prirejanja razpisne dokumentacije in oškodovanja javnih sredstev Republike Slovenije in Evropske skupnosti pri oddaji javnega naročila, pa je KPK vodil ločeno in ugotovil, da iz prijave izhajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja. Ker KPK, kot navaja, za obravnavo ni pristojen, je prijavo odstopil v reševanje policiji.

Projekt vreden skoraj 18 milijonov evrov

Kot je sredi aprila poročal STA, je civilna iniciativa kamnolom Griža pri Rižani KPK-ju prijavila sum nezakonitega prirejanja razpisne dokumentacije in oškodovanja javnih sredstev pri oddaji javnega naročila družbe 2TDK za zagotovitev ustreznega odlagalnega prostora in predelavo presežkov materiala na projektu gradnje drugega železniškega tira med Divačo in Koprom, na katerega sta se edina v sodelovanju prijavila Kolektor CPG in VOC Ekologija. Z njima je 2TDK tudi sklenil pogodbo.

Civilna iniciativa je navedla, da je podjetje VOC Ekologija pri prijavi na razpis med zahtevanimi dokazili o možnosti izvajanja prevozov po poti od gradbišča do kamnoloma predložilo uporabno dovoljenje namesto izpisov iz zemljiške knjige.

2TDK pa je razpisni pogoj po objavi razpisa naknadno spremenil tako, da je bilo mogoče kot zahtevana dokazila predložiti dokumente, ki bi nadomestili izpise iz zemljiške knjige. Zato obstaja tudi sum, da je bil ta pogoj spremenjen po meri prav določenega ponudnika, so zapisali v prijavi.

Projekt je vreden skoraj 17,9 milijona evrov.