Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Šli bomo tako daleč, kot bo treba, da bomo zagotovili, da se bo inflacija srednjeročno stabilizirala pri dveh odstotkih, kar je naš cilj," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejala predsednica ECB-ja.

Cene življenjskih potrebščin so se v območju z evrom maja na letni ravni zvišale na 8,1 odstotka, kar je najvišja raven v zgodovini evrskega območja. Inflacijo med drugim poganja ruska invazija v Ukrajino, ki pospešuje dvige cen energije in hrane.

Trenutna raven inflacije za industrijske in kmetijske izdelke ni bila tako visoka vse od sredine 80. let prejšnjega stoletja, je Lagarde poudarila na letni konferenci v Sintri na Portugalskem. Dodala je, da so bili stroški energije veliko višji kot posamični skoki cen, ki so se pojavili v 70. letih med naftno krizo.

Posvarila je, da se inflacijski pritiski krepijo in da so realne plače pod pritiskom inflacije, medtem ko gospodarski pretresi vplivajo na gospodarsko rast. Kljub temu ECB še vedno pričakuje, da se bo območje z evrom izognilo recesiji.

Mogoči nadaljnji dvigi obrestnih mer

Svet ECB-ja je na zadnjem zasedanju sklenil, da bo obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti čez noč pri ECB-ju na julijskem zasedanju zvišal za 0,25 odstotne točke, kar bo prvi dvig katere koli od glavnih obrestnih mer ECB-ja po juliju 2011.

Lagarde je ob tem danes potrdila, da bi ECB v boju proti inflaciji lahko obrestne mere v prihodnjih mesecih dvigoval tudi hitreje.