Foto: EPA
Foto: EPA
Sorodna novica Sloveniji še 913 milijonov posojila iz sheme Sure

Vodja vladne svetovalne skupine za pripravo ukrepov za omilitev posledic epidemije Matej Lahovnik je na vladni novinarski konferenci predstavil novi osmi protikoronski zakonski sveženj.

"Pri PKP 8 smo izhajali iz predpostavke, da bo letošnje prvo četrtletje zaradi epidemiološke slike primerljivo z zadnjim četrtletjem prejšnjega leta in da lahko pomembnejše okrevanje gospodarstva pričakujemo šele v drugi polovici leta, ko bo precepljenost prebivalstva dovolj visoka," je dejal.

Ker ne gre zanemariti plačilne sposobnosti številnih podjetij v storitvenih dejavnostih, so v PKP 8 predlagali dva ukrepa. Eden je podaljšanje ukrepa čakanja na delo do konca aprila z možnostjo dvakratnega podaljšanja (do konca junija), drugi pa subvencioniranje višje minimalne plače.

"Pri tem ukrepu je bilo veliko pomislekov. Subvencioniranje vedno povzroči distorzije na trgu, v tem primeru lahko govorimo, da se podpirajo najslabša podjetja, ki izplačujejo nižje plače. Protiargument je, da če pride do povečanja brezposelnosti, trg dela zaradi skoraj popolne zamrznitve storitvenih dejavnosti ni sposoben absorbirati presežnih brezposelnih," je pojasnil

Država pa se je po njegovih besedah odločila, da dve tretjini bremena v prvih šestih mesecih prenese nase. Povprečen dvig stroškov dela je zaradi dviga minimalne plače po izračunih nekaj manjši od 96 evrov, zato bo država s 50 evri subvencije prevzela pri vsakem zaposlenem približno dve tretjini stroška višje minimalne plače.

Foto: Televizija Slovenija/zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija/zajem zaslona

Prvi ukrepi za zagon gospodarstva

Lahovnik je tudi optimistično napovedal, da bo po njihovih predvidevanjih druga polovica leta v znamenju visokega okrevanja.

"Spomladi se bo epidemiološka situacija bistveno izboljšala, kar bo omogočalo sprostitev storitvenih dejavnosti. Ko bo denar začel krožiti, bo to pomenilo oživitev dejavnosti, ki so bile najdlje zaprte, kot je, denimo, industrija srečanj," je napovedal.

Ministrstva morajo, kot je povedal, pripraviti ciljne razpise za oživitev teh dejavnosti.

"SID banka je v ta namen že pripravila poroštveno shemo za turizem in gostinstvo v vrednosti 200 milijonov evrov, ki bodo namenjena obratnim sredstvom in investicijam teh podjetij, takoj ko bodo sproščene te dejavnosti," je še poudaril Lahovnik.