Madžari so lani okrepili kmetijstvo, proizvodnjo in gradbeništvo in tako izvlekli gospodarstvo iz brezna recesije. Foto: EPA
Madžari so lani okrepili kmetijstvo, proizvodnjo in gradbeništvo in tako izvlekli gospodarstvo iz brezna recesije. Foto: EPA

Evropska komisija je sicer lani Madžarski napovedovala 0,7-odstotno rast, na koncu pa je vzhodna soseda dosegla za 0,5-odstotne točke višjo rast. Madžari so sicer v lanskem zadnjem četrtletju glede na četrtletje predtem imeli 0,6-odstotno rast, na letni ravni pa se je bruto domači proizvod (BDP) okrepil za 2,8 odstotka.

Madžarska je v recesijo zdrsnila v letih 2009 in 2012, je pa lani v vseh štirih četrtletjih dosegla gospodarsko rast. K izboljšanju rasti je najbolj pripomoglo izboljšanje razmer v kmetijstvu, proizvodnji in gradbeništvu, kažejo podatki madžarskega statističnega urada. Madžarska gospodarska rast naj bi se po napovedih letos okrepila na dva odstotka.

Romunija namesto z 2,8- s 3,5-odstotno rastjo BDP-ja
Pričakovanja je presegla tudi Romunija, ki je lani dosegla 3,5-odstotno rast BDP, medtem ko ji je Mednarodni denarni sklad (IMF) napovedal 2,8-odstotno rast. Glavno gonilo rasti v lanskem letu sta bila po navedbah analitikov kmetijstvo in izvoz.

Po recesiji v letih 2009 in 2010 ter počasni rasti v 2011 in 2012 je bilo leto 2013, kot kaže poročilo IMF-a, "leto okrevanja za Romunijo". Romunski BDP se je v zadnjem četrtletju lani na četrtletni ravni povečal za 1,7 odstotka. Letos naj bi Romunija imela 2,2-odstotno gospodarsko rast, kar bi bilo manj kot lani, a nad povprečjem EU-ja.