Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vpis bo potekal med 1. in 16. februarjem. Izdaja obveznice je po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča namenjena polnoletnim fizičnim osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Pozneje, ko bodo obveznice uvrščene na trgovanje na Ljubljanski borzi, bodo prosto prenosljive in jih bo lahko kupil kdor koli.

Minimalni znesek vpisa bo 1000 evrov, maksimalni pa 100.000 evrov. Če bo povpraševanje preveliko, bo lahko število obveznic, ki bodo dodeljene posameznemu vlagatelju, manjše od vpisanega zneska, vendar ne manj kot 1000 evrov.

Obveznice bodo dostopne na 186 vpisnih mestih po vsej državi, in sicer prek petih distributerjev: NLB, NKBM, BKS, SKB in Ilirika.

Za nakup obveznic bo treba odpreti trgovalni račun. "Ob tem naj povem, da so tako Centralna klirinško depotna družba kot vsi distributerji v imenu večje dostopnosti zelo oklestili stroške. Ti zdaj v povprečju znašajo okoli 20 evrov za naložbo v višini 10.000 evrov," je povedal Boštjančič. Cene pri distributerjih niso enotne, vsi naj bi jih še danes objavili na svojih spletnih straneh.

Finančni minister je ob tem pojasnil še, da se bodo obresti fizičnih oseb tako za zakladne menice kot tudi za obveznice, izdane v letih 2024, 2025 ali 2026, pri plačilu dohodnine izenačile z obravnavo obresti iz denarnih depozitov pri bankah in hranilnicah. "To pomeni, da te obresti, skupaj z obrestmi iz denarnih depozitov, ne bodo obdavčene do višine 1000 evrov," je podčrtal.

Obrestna mera "ljudskih obveznic" bo 3,4 odstotka

Državne obveznice so manj tvegana naložba

Pri državnih obveznicah gre za naložbe, ki so namenjene zagotavljanju likvidnosti za potrebe države. Predstavljajo manj tvegano naložbo in bodo vodene ter poplačane skladno z najvišjimi standardi transparentnosti in zaščite vlagateljev, kot vse do zdaj izdane od države, zatrjujejo na finančnem ministrstvu. Določena tveganja bodo tako povezana le s trgovanjem z obveznicami na sekundarnem trgu, torej na Ljubljanski borzi, je pristavil Boštjančič.

Državna sekretarka Nikolina Prah je v nadaljevanju povedala, da država z izdajo ljudskih obveznic ne cilja le na zadolževanje oziroma na učinkovito upravljanje državnega dolga, temveč želi tudi prispevati k razvoju kapitalskega trga v Sloveniji in k večjemu finančnem opismenjevanju prebivalcev.

Malim vlagateljem, ki imajo pogosto prihranke le v bankah - teh vlog je po zadnjih podatkih Banke Slovenije za okoli 29 milijard evrov - ponujajo alternativo z višjim donosom, pri čemer lahko z naložbo v državne obveznice dosežejo večjo razpršenost in zmanjšajo tveganje, je razložila.

Tako Boštjančič kot Nikolina Prah verjameta, da bo izdaja ljudskih obveznic uspešna. To naj bi zagotavljala tudi možnost, da bo lahko posameznik, ki bo želel do svojih sredstev priti pred iztekom treh let do dospelosti, obveznice prodal na trgu obveznic na Ljubljanski borzi. To denimo na Hrvaškem, kjer tovrstni dolžniški vrednostni papirji niso najbolj likvidni, ni mogoče.

Minister in državna sekretarka sta povedala, da bosta pri nakupu najverjetneje sodelovala tudi sama. Izdaja obveznic pa za državljane ne prinaša nobenih dodatnih obremenitev za proračun ali za bančni sistem, sta zagotovila.