Gradnja je lani zaradi koronakrize zastala. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Gradnja je lani zaradi koronakrize zastala. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

V medletni primerjavi je bilo izdanih 41 odstotkov več dovoljenj za stavbe, in sicer za stanovanjske stavbe je bilo izdanih 15 odstotkov več, za nestanovanjske stavbe pa 73 odstotkov več gradbenih dovoljenj. Visoka rast je posledica epidemije covida-19, saj so upravne enote aprila lani opravljale samo nujne zadeve, so pojasnili na državnem statističnem uradu.

V primerjavi z majem 2019 (pred epidemijo) jih je bilo v letošnjem petem mesecu izdanih za štiri odstotke več; za stanovanjske stavbe jih je bilo izdanih 17 odstotkov več, za nestanovanjske stavbe pa pet odstotkov manj.

Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi maja, je bila predvidena gradnja 410 stanovanj, kar je 61 odstotkov več stanovanj, kot jih je bilo načrtovanih z gradbenimi dovoljenji, izdanimi maja lani, v prvem valu epidemije, in 50 odstotkov več, kot jih je bilo načrtovanih z gradbenimi dovoljenji, izdanimi maja 2019.

Enostanovanjske stavbe

V enostanovanjskih stavbah je bilo maja letos načrtovanih za osem odstotkov več stanovanj kot v maja lani in 14 odstotkov več kot maja 2019. V večstanovanjskih stavbah pa je bilo maja 2021 načrtovanih 140 stanovanj več (292 odstotkov več) kot maja lani in 113 stanovanj več (151 odstotkov več) kot maja predlani.

Z gradbenimi dovoljenji, izdanimi maja letos, je največ stanovanj načrtovanih v koroški statistični regiji: 90 ali 22 odstotkov vseh. Eno manj, 89 stanovanj, je načrtovanih v osrednjeslovenski statistični regiji. Po podatkih statistikov sledi gorenjska statistična regija, kjer je načrtovanih 61 stanovanj.

V drugih regijah je z gradbenimi dovoljenji, izdanimi maja letos, načrtovanih manj stanovanj, med temi najmanj, šest, v zasavski statistični regiji. V posavski statistični regiji v maju ni bila predvidena gradnja novih stanovanj.