Mednarodni denarni sklad. Foto: EPA
Mednarodni denarni sklad. Foto: EPA

IMF je v svojem dopolnjenem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih (WEO) ugotovil, da bo leta 2023 svetovna rast sicer padla na 2,9 odstotka s 3,4 odstotka v lanskem letu, a vseeno gre za boljšo napoved v primerjavi z oktobrsko, po kateri bi bila letošnja rast 2,7-odstotna. IMF je oktobra tudi opozarjal, da bi lahko svet hitro zdrsnil v recesijo.

V letu 2024 naj bi se svetovna gospodarska rast povišala na 3,1 odstotka, kar pa je desetinko odstotne točke nižje, kot so napovedali oktobra.

Glavni ekonomist IMF-a Pierre-Olivier Gourinchas je dejal, da so se strahovi pred recesijo polegli in da centralne banke napredujejo v nadziranju inflacije, a da si je treba še naprej prizadevati omejiti rast cen, nove težave pa bi lahko povzročilo dodatno stopnjevanje vojne v Ukrajini in boj Kitajske proti covidu-19.

IMF za leto 2023 za ZDA napoveduje 1,4-odstotno gospodarsko rast, medtem ko je oktobra za to državo napovedoval enoodstotno. Leta 2024 naj bi bila rast v ZDA enoodstotna. Recesije za največje svetovno gospodarstvo IMF torej ne pričakuje. V letu 2022 je bila dvoodstotna.

Kitajska gospodarska rast naj bi bila letos 5,2-odstotna, v letu 2024 pa naj bi se upočasnila na 4,5 odstotka. Za lani je kitajska rast ocenjena na tri odstotke, kar je prvič v več kot štirih desetletjih, da je kitajska rast pod svetovnim povprečjem.

Za Japonsko IMF letos pričakuje 1,8-odstotno gospodarsko rast, nato naj bi se ta leta 2024 upočasnila na 0,9 odstotka, ker bo manjši učinek stimulacijskih ukrepov vlade.

V evroobmočju naj bi bila rast letos 0,7-odstotna, leta 2024 pa 1,6-odstotna. Oktobra so za letos napovedovali 0,5-odstotno rast. Leta 2022 je bila 3,5-odstotna.

Nemška gospodarska rast naj bi se letos upočasnila na 0,1 odstotka, prihodnje leto pa naj bi znašala 1,4 odstotka.

Med večjimi razvitimi gospodarstvi bo po napovedih IMF-a le Združeno kraljestvo v recesiji. Bruto družbeni proizvod te države se bo skrčil za 0,6 odstotka.

Rusija naj bi letos dosegla rast

Rusko krčenje gospodarstva naj lani ne bi bilo 3,4-odstotno, kot je sprva pričakoval IMF, ampak je bil padec BDP 2,2-odstoten. V letošnjem letu naj bi Rusija dosegla 0,3-odstotno, v letu 2024 pa 2,1-odstotno rast.

Za tako imenovane nastajajoče trge in države v razvoju IMF za letos napoveduje štiriodstotno rast, kar je 0,3 odstotne točke bolje kot v prejšnji napovedi. Za leto 2024 se obeta 4,2-odstotna rast, kar je 0,1 odstotne točke slabše od prejšnje napovedi.

Indijska rast naj bi se z lanskih 6,8 odstotka letos skrčila na 6,1 odstotka, leta 2024 pa naj bi se vrnila na 6,8 odstotka.

IMF Latinski Ameriki in Karibom za letos napoveduje 1,8-odstotno rast, Bližnjemu vzhodu in Srednji Aziji 3,2-odstotno rast, Podsaharski Afriki pa 3,8-odstotno.