Šanghaj. Foto: Reuters
Šanghaj. Foto: Reuters

Analitiki so pričakovali, da bodo podatki o BDP-ju pokazali eno najšibkejših četrtletnih rasti od začetka leta 2020. Vendar so danes objavljeni podatki pokazali okrevanje, čeprav se je brezposelnost v primerjavi s prejšnjimi meseci občutno povečala, kar so pristojni pripisali pandemiji covida-19.

Številni ekonomisti menijo, da bo Kitajska s težavo dosegla ciljno rast za letošnje leto, ki znaša približno 5,5 odstotka. Mednarodni denarni sklad (IMF) je državi napoved rasti za letos znižal na 3,2 odstotka. Prihodnje leto naj bi dosegla 4,4 odstotka.

Skupina strokovnjakov je za francosko tiskovno agencijo AFP za letos napovedala triodstotno rast, kar je precej manj od 8,1-odstotne rasti v letu 2021. To bi bila najšibkejša rast kitajskega gospodarstva v zadnjih štirih desetletjih, z izjemo leta 2020, ko je svetovno gospodarstvo prizadel izbruh pandemije covida-19.

V prvem četrtletju je imela Kitajska 4,8-odstotno rast, v drugem četrtletju pa je rast padla na 0,4 odstotka.

Kitajski statistični urad bi moral najnovejše podatke o gospodarski dejavnosti Kitajske skupaj z nekaterimi drugimi gospodarskimi statistikami objaviti prejšnji torek, a je objavo prestavil.

Prestavitev se je zgodila v času partijskega kongresa, najpomembnejšega političnega dogodka v državi, ki poteka vsakih pet let in traja približno en teden. Na kongresu je kitajski voditelj Ši Džinping tretjič zapored prejel petletni mandat na čelu partije in države.